Catedralele din incinta Centrului eparhial Iasi l-au cinstit pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit intr-un mod deosebit in Moldova si in semn de pretuire pentru faptele sale de biruinta si de credinta a fost ales ocrotitorul acestei zone. Totodata, acest sfant este infatisat si pe stema Mitropoliei, calare, ucigand balaurul, fiind si ocrotitorul Catedralei mitropolitane din Iasi. Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din zona Iasului, ne-a explicat alegerea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe ca ocrotitor al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Intrucat Sf. Gheorghe este grabnic ajutator celor care il cheama in rugaciune, el este ca un ostas care din moment ce ii cer ajutorul, imediat vine in ajutorul nostru, dupa cum si Sf. Stefan cel Mare l-a avut ocrotitor in lupte, punandu-l pe Sf. Gheorghe pe steagurile de lupta, dar si alti voievozi de-ai nostri moldoveni, de aceea el a ramas in memoria moldovenilor ca un mare aparator. Mitropolia, dupa ce a luat fiinta, l-a luat ca ocrotitor pe Sf. Gheorghe. Intrucat noi am avut trei Catedrale inaintea acesteia care este astazi, fiecare Catedrala a avut hramul Sf. Gheorghe, si cea care exista astazi il comemoreaza pe Sf. Gheorghe si il are ca patron, si speram ca si generatiile viitoare sa il cinsteasca si sa il aiba ca patron pe Sf. Mucenic Gheorghe’.

Praznicul Sf. Mare Mucenic Gheorghe este si al doilea hram al Catedralei mitropolitane din Iasi care, anul acesta, a fost marcat intr-un mod deosebit. Care a fost programul acestei sarbatori am aflat de la parintele arhimandrit Dosoftei Scheul: ‘Sf. Gheorghe, care este patronul Mitropoliei noastre, este si al doliea hram al noii Catedrale mitropolitane. Anul acesta, intrucat aceasta sarbatoare a Sf. Gheorghe a coincis cu ziua Invierii Domnului, am savarsit pomenirea Sf. Gheorghe incepand cu a doua Inviere, adica cu Vecernia de seara si apoi am continuat a doua zi de Pasti, cand am facut slujba Utreniei si a Sf. Liturghii. Am adus slava lui Dumnezeu si Sf. Gheorghe care este ocrotitorul bisericii din incinta Centrului mitropolitan, este ocrotitorul Catedralei mari si ocrotitorul Moldovei si a tuturor celor care il cinstesc pe el. De asemenea, el este si ocrotitorul ostasilor care il ca patron in Armata’.

Vechea Catedrala mitropolitana din Iasi il sarbatoreste si ea pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Situata in incinta ansamblului mitropolitan din Iasi, biserica a fost zidita intre anii 1761-1769, avand drept ctitor pe mitropolitul Moldovei Gavriil Calimachi. Dupa sfintire, biserica a devenit ‘Mitropolia cea noua’ si, timp de mai bine de un secol, a fost Catedrala in care erau hirotoniti ierarhii Moldovei si in care se desfasurau marile ceremonii bisericesti. Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane si exarh al manastirilor din zona Iasului, ne-a prezentat valorile deosebite ale vechii Catedrale mitropolitane din Iasi: ‘Catapeteasma bisericii este o capodopera a barocului balcanic. Lemnul din tei aurit este lucrat cu migala si cu mult rafinament artistic, ornamente vegetale si animaliere se vad pe catapeteasma care se imbina cu vrejurile aurite, decorate deosebit. Icoanele Mantuitorului si ale Sf. Gheorghe sunt datate de la 1805. Marturia rolului de Catedrala mitropolitana sunt si mormintele din pridvor si din apropierea zidurilor bisericii, in care isi gasesc locul de odihna osemintele ctitorului Gavriil Calimachi si ale altor intaistatatori ai Mitropoliei Moldovei, cum ar fi mitropolitul Leon Gheuca, Iacob Stamati, Meletie, Sebastian Rusan etc. Pictura actuala impresioneaza prin frumoasele imagini si prin rigoarea incadrarii compozitiei in canoanele erminiei. Pe peretele vestic al naosului se arata celor care privesc o scena foarte frumoasa, o copie dupa scena Infricosatoarei Judecati de la Voronet, plina de colorit si foarte frumos ornamentata. In pridvor este un mozaic bizantin realizat intre anii 1999-2000 de catre mesterul Virgil Moraru ce reprezinta patru scene din paradis, precum si evenimentul aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi, in anul 1996, inainte de Sf. Parascheva, in octombrie’.

De asemenea, parintele arhimandrit Dosoftei Scheul ne-a amintit si de faptul ca, o scurta perioada, Biserica ‘Sf. Gheorghe’, vechea Catedrala mitropolitana, a fost folosita ca muzeu mitropolitan, apoi fiind paraclis al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Din 1999 este lacas de inchinare pentru obstea calugaritelor de la Centrul eparhial Iasi: ‘In vremea PF Patriarh Teoctist, cand era la Iasi mitropolit, vechea Catedrala a fost restaurata intre anii 1981-1985. Cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, imediat dupa anul 1990, biserica a fost folosita o vreme muzeu mitropolitan, apoi a fost redata cultului divin si in ea se desfasurau slujbele cu studentii Facultatii de Teologie. Deci, a fost paraclis al Facultatii de Teologie. In momentul in care s-a inceput pictura in aceasta biserica s-au incetat slujbele cu studentii. In anul 1999, cand s-a terminat pictura, a fost impodobita cu fresca in stil neobizantin de catre prof. Vasile Buzuloiu cu ucenicii sai. La sfintire, in anul 2000, a primit hramul cel de-al doilea, ‘Sf. Teodora de la Sihla’, fiind inchinata spre rugaciune catre obstea calugaritelor care se afla la Centrul eparhial din Iasi. In momentul de fata, calugaritele, in fiecare seara, de la orele 20.00 pana la 23.00, se roaga in aceasta Sf. Biserica’. Cu ocazia innoirilor recente care i s-au facut, sfantul lacas a fost resfintit pe data de 22 mai 2000 de catre PF Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si primat al Bisericii Greciei, impreuna cu IPS Mitropolit Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente