Catedrale ortodoxe inchinate Sfintei Treimi

Catedrala mitropolitana din Sibiu se afla in sarbatoare

Catedrala mitropolitana din Sibiu a fost construita intre anii 1902 -1906. La 30 aprilie 1906, Catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu, impreuna cu episcopul sau sufragan de la Arad, Ioan Papp, alaturi de un ales sobor de preoti si diaconi. Mai multe detalii despre istoricul acestui sfant lacas am aflat de la pr. prof. univ. acad. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Catedrala noastra si-a sarbatorit anul trecut centenarul. Ea a fost construita intre anii 1902 – 1906, in timpul pastoririi mitropolitului Ioan Metianu. Ea a fost zidita pe locul unei vechi biserici de mici dimensiuni numita ‘biserica greceasca’ pentru ca a fost ridicata de negustori greci si aromani care locuiau aici. A fost nevoie de mari interventii pe langa autoritatile locale de atunci pentru a se obtine aprobarea de construire, pentru ca pana in 1918 romanii nu prea aveau acces intre zidurile cetatii medievale sasesti. Prin aceasta monumentala Catedrala, prin Palatul ASTREI ridicat in 1905, romanii si-au facut intrarea in vechiul oras sasesc al Sibiului’. Catedrala mitropolitana din Sibiu a fost construita dupa modelul Catedralei ‘Sf. Sofia’ de la Constantinopol. De asemenea, hramul Catedralei nu a fost ales intamplator, dupa cum ne-a mentionat pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Planul a fost ales de doi arhitecti din Budapesta care au copiat la dimensiuni reduse planul Sfintei Sofia. Hramul este Sfanta Treime, ceea ce este de retinut, dat fiind faptul ca atunci cand a fost construita, idealul unitatii romanilor nu era inca infaptuit. Sfanta Treime era o forma de exprimare a credintei de unitate a romanilor, cei care l-au ales gandind la unitatea de mai tarziu a provinciilor romanesti’.

Noua Catedrala episcopala din Arad isi sarbatoreste hramul

Noua Catedrala episcopala din Arad isi sarbatoreste astazi hramul, de Sfanta Treime. Piatra de temelie la acest sfant locas s-a pus in urma cu 15 ani, in prezent constructia aflandu-se in prag de finisare. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la PS Timotei, episcop al Aradului, ienopolei si Halmagiului: ‘Amplasamentul si toate celelalte s-au terminat in anul 1991, apoi a inceput o consolidare a terenului care nu a fost propice fundatiei Catedralei. Au trecut 17 ani de cand s-a pus temelia, iar noi am voit cu ocazia implinirii a 300 de ani de la infiintarea Episcopiei Aradului in cetatea aradeana sa inauguram Catedrala. Anul trecut am incercat sa facem o intrare provizorie in partea centrala a bisericii pentru a vedea mai bine si exigentele credinciosilor legate de decorarea interioara, urmand sa facem pictura si mozaicul’.

Noua Catedrala episcopala din Baia Mare are ca hram sarbatoarea Sfintei Treimi

Piatra de temelie a fost pusa in anul 1989, iar slujba de sfintire a fost oficiata in anul 2003, dupa cum ne-a mentionat parintele Casian Filip, eclesiarh al Catedralei: ‘Piatra de temelie s-a pus in 1989, dar pana in 1999 lucrarile au mers foarte greoi, doar temelia putandu-se face. In anul 2000, PS Justin Sigheteanul a luat indeaproape aceasta lucrare, a supravegheat, a adus doi monahi de la Rohia pentru administratie si partea liturgica, iar cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ajuns la cota zero in anul 2003, cand a fost tarnosita de PF Parinte Patriarh Teoctist si de PF Petros al intregii Africi’. De asemenea, parintele Casian Filip ne-a spus si care este stadiul actual al lucrarilor de la Catedrala episcopala ‘Sf. Treime’ din Baia Mare: ‘Se lucreaza la absidele laterale si la altar, si se pregateste cupola pentru acoperis’.

Comentarii Facebook


Știri recente