Catedrale ortodoxe cu hramul ‘Sfanta Treime’

Dubla aniversare pentru Catedrala mitropolitana din Sibiu

Catedrala mitropolitana din Sibiu isi sarbatoreste astazi hramul si 100 de ani de la sfintire. Sfantul lacas este construit dupa modelul Bisericii ‘Sf. Sofia’ din Constantinopol. Lucrarile au inceput in anul 1902 si s-au finalizat in anul 1906, cand a avut loc slujba de sfintire a Catedralei mitropolitane din Sibiu. Despre importanta istorica si spirituala a acestui sfant lacas ne-a vorbit IPS Laurentiu, Mitropolit al Ardealului: ‘Valoarea pe care o are, a avut-o si o sa o aiba Catedrala mitropolitana in acest mediu, in aceasta ambianta in Transilvania este mare. Catedrala, prin forma ei deosebita, prin misiunea pe care a indeplinit-o pe parcursul celor 100 de ani de activitate, a fost nu numai catedra mitropolitului, ci a fost un centru in jurul careia s-a focalizat toata spiritualitatea din Ardeal, si nu numai. Multa vreme, Facultatea de Teologie, cea care a implinit mai mult de 200 de ani de activitate continua, a avut ca punct de spiritualitate, punct central, Catedrala. Pe langa capela facultatii, Catedrala a fost locul unde au fost hirotoniti atatia preoti, s-au rugat atatea generatii de studenti care au devenit preoti in toata tara, nu numai in Ardeal’.

Noua Catedrala episcopala din Arad isi sarbatoreste hramul

Lacasul de cult se afla inca in faza de finalizare a constructiei, la toamna fiind programata slujba de sfintire a Catedralei. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘Prin 1994 a inceput asezarea temeliei destul de greu de facut pentru ca era terenul nefavorabil, iar in situatia aceasta a trebuit sa mergem intr-un ritm mai incet pentru ca a trebuit foarte mult tasat. Astazi se lucreaza la crucile de pe cupola si incercam lucrarile de finisare exterioara cu mozaic. Intrucat avem an aniversar, trei veacuri de la atestarea documentara in Arad, chiar daca nu am termiant-o, vrem sa facem sfintire, intrucat sa fie legata Catedrala de aceasta aniversare a trei veacuri de existenta a episcopiei in cetatea aradeana’. PS Timotei ne-a mentionat si principalele evenimente prevazute a se organiza in toamna, cu prilejul sfintirii Catedralei si a implinirii a 300 de ani de atestare documentara a Episcopei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘Aniversarea am tine-o catre toamna cand avem proiectata toata sinteza lucrarilor si a aniversarilor. Am avut doua simpozioane la Facultatea de Teologie, iar in proiect avem deja o colaborare cu istorici si academicieni care ar vrea sa aduca o contributie si un omagiu in aceasta privinta. Cred ca spre sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie vom termina exteriorul, pentru a putea face slujba afara’.

Si noua Catedrala episcopala din Baia Mare are ca hram praznicul Sfintei Treimi

Piatra de temelie a fost pusa in anul 1989, iar slujba de sfintire a fost oficiata in anul 2003, dupa cum ne-a mentionat parintele Casian Filip, eclesiarh al Catedralei: ‘Piatra de temelie s-a pus in 1989, dar pana in 1999 lucrarile au mers foarte greoi, doar temelia putandu-se face. In anul 2000, PS Justin Sigheteanul a luat indeaproape aceasta lucrare, a supravegheat, a adus doi monahi de la Rohia pentru administratie si partea liturgica, iar cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ajuns la cota zero in anul 2003, cand a fost tarnosita de PF Parinte Patriarh Teoctist si de PF Petros al intregii Africi’. Parintele Casian Filip ne-a mentionat si modul in care a fost sarbatorit hramul la Catedrala episcopala din Baia Mare: ‘Legat de traditia locului si de alte tarditii, dupa Sf. Liturghie s-a facut sfintirea apei si in traditia locului se face si sfintirea spicelor de grau care au fost impartite credinciosilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente