Catedrale ortodoxe cu hramul Inaltarii Domnului

Catedrala arhiepiscopala din Targoviste se afla in sarbatoare

Actuala Catedrala a fost ridicata dupa anul 1889 pe locul fostei Catedrale mitropolitane. Sfantul lacas a fost ridicat intre anii 1517-1520 la porunca lui Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti din acea vreme. Parintele Constantin Banescu de la Catedrala arhiepiscopala din Targoviste ne-a spus ca ‘sfantul lacas a fost ridicat intre anii 1517- 1520 la porunca lui Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, tarnosindu-se cu mare fast la data de 17 mai 1520 si servind drept Catedrala mitropolitana a Ungrovlahiei. Radu Paisie a acoperit mitropolia cu plumb, infrumusetand-o la 1357. Dupa stricaciunile suferite in iarna 1610-1612, monumentul a cunosct ample lucrari de reparatie, fapt care il face pe Paul de Alep sa afirme ca biserica nu isi are pereche in toata tara. O ultima mare etapa de reparatie a sfantului lacas a avut loc in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu la 1707-1709, cand biserica a fost pictata din nou, adaugandu-i-se un mic pridvor in fata intrarii. Din nefericire, biserica a fost daramata’. Lucrarile pentru ridicarea actualei Catedrale arhiepiscopale din Targoviste au inceput in anul 1892 si s-au incheiat in 1933, cand sfantul lacas a fost sfintit de catre patriarhul Miron Cristea. ‘In 1892 i se pune piatra de temelie, iar 41 de ani mai tarziu, noua biserica pictata de celebrul Dimitrie Belizarie era gata de sfintire, slujba care a fost oficiata patriarhul Miron Cristea la 12 noiembrie 1933. Dupa revolutia din decembrie 1989, biserica si-a recapatat drepturile sale firesti’, ne-a mentionat parintele Constantin Banescu. O data cu venirea IPS Nifon in fruntea Arhiepiscopiei Targovistei, la Catedrala arhiepiscopala au fost realizate noi lucrari de restaurare si consolidare. Una dintre cele mai importante lucrari efectuate in aceasta perioada a fost refacerea picturii. De asemenea, parintele Constantin Banescu ne-a spus ca ‘cea mai de seama lucrare a fost restaurarea picturii realizata de doamna Elena Vasilescu, o pictorita de renume, care poate fi admirata astazi in intreaga ei splendoare’. Referitor la hramul Catedralei, parintele Banescu ne-a spus ca ‘aseara, incepand cu ora 18.00 a inceput programul hramului cu slujba Vecerniei, apoi a urmat Litia si celelalte cantari si rugaciuni legate de acest mare praznic. Astazi, am oficiat slujba Sf. Liturghii in prezenta IPS Nifon si a multimii de credinciosi, a demnitarilor orasului si judetului, dar si a oaspetilor de afara care vin in fiecare an sa petreaca cu noi aceste clipe duhovnicesti. Dupa Sf. Liturghie si parastasul care s-a facut in incinta Catedralei episcopale, am pornit intr-o procesiune de la Catedrala la Casa Tricolorului, unde a avut loc o slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului nostru’.

Noua Catedrala episcopala din Buzau isi praznuieste hramul

Piatra de temelie a acestui sfant lacas a fost pusa in anul 2002, iar in prezent se afla inca in constructie. Mai multe amanunte despre aceasta Catedrala ne-a oferit parintele Costica Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Aceasta Catedrala se zideste in urma initiativei si cu binecuvantarea actualului chiriarh al Eparhiei Buzaului si Vrancei, PS Epifanie. Lucrarile la acest lacas de cult au inceput in baza unui proiect din 1998, dar demararile la aceste lucrari s-au facut in anul 2002, sfintirea locului si punerea pietrei fundamentale fiind savarsite in 10 noiembrie 2002. Noua Catedrala episcopala din Buzau cu hramul ‘Inaltarea Domnului’ este un edificiu bisericesc maret, avand o suprafata construibila de 2400 metri patrati, incomparabil mai mare decat Catedrala veche cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, care este monument istoric’. Parintele consilier Costica Panaite s-a referit si la stadiul actual al lucrarilor de constructie de la noua Catedrala episcopala din Buzau: ‘Lucrarile se desfasoara cu temeinicie, pentru ca ele sunt supravegheate nu numai de catre conducerea societatii care efectueaza lucrarile de constructie, ci si de PS Episcop Epifanie. Pana la momentul de fata au fost montate si acoperite cele trei turle ale bisericii, iar in prezent se lucreaza la tencuieli interioare si pregatirea peretilor pentru pictura. Aceasta Catedrala este ctitoria PS Sale si dorim ca sa oficieze cat mai curand slujba de sfintire a sfantului lacas. Banii pentru realizarea acestui obiectiv sunt in mare masura din fondurile Centrului eparhial, de la unele parohii cu posibilitati materiale deosebite, dar si de la binecredinciosii crestini din aceasta zona, dar si din alte parti ale tarii’.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului este hramul primei Catedrale ortodoxe din Zalau

Sfantul lacas, aflat inca in constructie, a fost proiectat dupa modelul Catedralei ‘Sfanta Sofia’ din Constantinopol. Parintele Ioan Ghiurco, parohul viitoarei Catedrale din Zalau, ne-a spus in ce imprejurari a inceput constructia acestui sfant lacas: ‘Ideea de a se construi o biserica in Zalau a fost inca dinainte de 1989. Imediat dupa revolutie am pornit aceasta actiune de a construi o Catedrala ortodoxa, prima Catedrala ortodoxa construita in Zalau si in Salaj. Ca model am luat Sf. Sofia din Constantinopol. Are doua balcoane suprapuse cu 750 de locuri, iar capacitatea bisericii este de 5000 de locuri’. Parintele Ioan Ghiurco ne-a precizat si in ce stadiu al constructiei se afla Catedrala ortodoxa din Zalau si care vor fi urmatoarele masuri ce se impun in vederea finalizarii ridicarii lacasului de cult: ‘Mai avem de efectuat lucrari in valoare de 74 de miliarde. Acum lucram pe trei fronturi: sistematizare pe verticala, tencuieli exterioare, dar si lucrari de pictura, iar pana acum am pictat 2116 metri patrati in tehnica fresca’. Parintele Ioan Ghiurco ne-a spus ca pana in prezent, la Catedrala cunoscuta si sub numele de ‘Catedrala Sfanta Vineri’ nu a fost organizat nici un hram, deoarece nu a fost sfintita. Parintele Ghiurco ne-a precizat, insa, ca acest sfant lacas face parte dintr-un proiect deosebit din complexul cultural spiritual ‘Sfanta Vineri’ din Zalau care cuprinde mai multe obiecte istorice de patrimoniu: ‘Detinem o colectie de peste 3800 de obiecte deosebit de valoroase, si anume carte veche, icoana pe sticla, icoane pe lemn si alte obiecte cu valoare istorica, artistica si arhitecturala deosebit de valoroasa, toate facand parte din patrimoniu care sunt depozitate intr-un alt loc, dar speram sa terminam spatiile de la demisol, sa le terminam pentru a aduce colectia aici. Acest complex va deveni un punct de atractie pentru vizitatorii romani si cei de peste hotare’.

Comentarii Facebook


Știri recente