Catedrale eparhiale cu hramul Adormirii Maicii Domnului

Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca isi sarbatoreste hramul

Aceasta impresionanta Catedrala a fost construita intre anii 1923 – 1933, la initiativa si sub atenta supraveghere a vrednicului de pomenire episcopul Nicolae Ivan. Mai multe amanunte despre aceasta Catedrala am aflat de la pr. Macarie Dragoi, eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca: ‘Asezata in centrul capitalei culturale a Transilvaniei, pe principala artera care leaga Romania de Europa Centrala si Occidentala, Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante monumente de arta romaneasca. Construita in stil neobizantin, cu elemente romanesti, intre anii 1923 – 1933, din initiativa si sub atenta supraveghere a vrednicului de pomenire episcopul Nicolae Ivan. Acestei Catedrale i s-a acordat inca de la inceput o importanta nationala, ea fiind primul edificiu monumental in stil romanesc dupa Marea Unire din 1 Decembrie 1918. La sfintirea ei, din 5 noiembrie 1933, au fost de fata patriarhul Miron Cristea, regele Carol al II-lea, marele voievod Mihai, principele Nicolae, primul-ministru Alexandru Vaida Voievod, membrii ai Guvernului si marii demnitari ai statului roman. Intre anii 1997 – 2000 a fost realizat exteriorul bisericii din initiativa si sub purtatea de grija a celui de-al IV-lea Intaistatator al reinviatei Eparhii a Vadului, Feleacului si Clujului, IPS Parinte si Mitropolit Bartolomeu Anania. In anul 2001, IPS Sa a decis inzestrarea interiorului Catedralei cu o monumentala iconografie in tehnica mozaic’.

Catedrala istorica a Episcopiei Buzaului si Vrancei se afla in sarbatoare

Sfantul lacas este construit pe locul primei Catedrale episcopale ridicate in anul 1502, cand a fost infiintata si Episcopia Buzaului. Mai multe amanunte despre istoricul Catedralei istorice a Episcopiei Buzaului si Vrancei ne-a oferit parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Vechea Catedrala episcopala a Buzaului sau Catedrala istorica a Episcopiei Buzaului are acest hram, care este al treilea sau chiar al patrulea. Cei mai multi istorici sunt de acord ca in anul 1502, cand s-a infiintat oficial Episcopia Buzaului de catre domnitorul Radu cel Mare si de catre Sf. Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, atunci se pare ca domnul Radu cel Mare ar fi construit din lemn o prima biserica episcopala. In 1649, gasind-o foarte ruinata, domnitorul Matei Basarab a hotarat sa ridice aceasta Catedrala din zid, ridicand si un palat domnesc pe care, in 1709, voievodul martir Constantin Brancoveanu il va reface din temelii in timpul episcopului Ioasaf’.

Catedrala episcopala din Curtea de Arges isi cinsteste ocrotitoarea

Atestat documentar sub denumirea de Manastirea Curtea de Arges, sfantul lacas a fost rectitorit la inceputul secolului al XVI-lea de catre Neagoe Basarab pe locul unei biserici mai vechi zidita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. In ziua Adormirii Maicii Domnului, Catedrala este asaltata in fiecare an de mii de credinciosi care vin sa se inchine Maicii Domnului si Sfintei Filofteia ale carei sfinte moaste se pastreaza in Catedrala. Catedrala Episcopiei Argesului si Muscelului este una dintre cele mai frumoase din tara. Ea se deosebeste prin elementele de arhitectura, dar si prin picturile vechi foarte valoroase. Despre specificul Catedralei din Curtea de Arges ne-a vorbit parintele eclesiarh Nicolae Arsene: ‘Frumoasa ctitorie a lui Neagoe Basarab, cunoscuta in tara si peste hotare pentru frumusetea ei, pentru arhitectura ei deosebita. Aceasta opera medievala reprezentativa pentru tara noastra, construita intre anii 1512 – 1517, de Neagoe Basarab, foarte frumos ornamentata, avand in arhitectura sa prezente cele doua turle rasucite din partea de vest a manastirii, un aghiazmatar in fata bisericii si frumoasa curte care inconjoara aceasta biserica. Se pastreaza in arhitectura bisericii, deasupra unor rozete foarte frumos ornamentate, simbolul Duhului Sfant, niste porumbei care la inceput erau facuti din argint si aveau in cioc un clopotel de aur care suna foarte melodios cand batea vantul, apoi catapeteasma care a fost facuta la Paris din lemn de tei, pe care au fost adaugate placute din bronz aurit, iar la restaurarea acestei biserici s-au folosit marmura, colonade din onix, pictura fiind refacuta la ultima resturare’.

Catedrala episcopala din Oradea isi sarbatoreste hramul

Cunoscuta si sub denumirea de Biserica cu Luna, sfantul lacas a fost construit intre anii 1784 – 1790, in stil baroc cu influente neoclasice. Denumirea bisericii vine de la mecanismul aflat in turnul-clopotnita. Sub orologiul din acest turn se afla o sfera cu diametrul de 3 m, vopsita jumatate in negru, jumatate in auriu care se roteste in functie de miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului, redand prin rotirea sa toate fazele lunii. Mecanismul a fost executat in 1793 si functioneaza si astazi. Parintele paroh Lucian Augustin ne-a spus ca ‘a inceput constructia ei la 1784, iar in 1792 biserica a fost ridicata, a fost asezat in turn un orologiu la care s-a anexat un glob lunar. Acest glob lunar arata fazele lunii, de aici fiind cunoscuta de multi ca Biserica cu Luna. In 1816 a inceput pictarea bisericii, iar la 1832 s-a facut sfintirea Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Oradea’.

Catedrala episcopala din Giurgiu se afla in sarbatoare

Ridicarea sfantului lacas a inceput in 1847, iar anul trecut a fost ridicat la rand de Catedrala episcopala. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele Constantin Buga, vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului: ‘In centrul vechi al orasului Giurgiu se afla Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, care este Catedrala episcopala. Desi, inca nu era Catedrala episcopala, ea totdeauna a purtat acest nume, parca anticipandu-se infiintarea unei eparhii in sudul tarii, cu resedinta chiar in municipiul Giurgiu. In anul 2006, dupa ce PS Ambrozie a fost instalat in scaunul de episcop al Giurgiului, biserica a fost ridicata la rang de Catedrala episcopala prin decizie chiriarhala. Lucrarile zidirii din temelie au inceput in anul 1847, terminandu-se in anul 1852. Deci, era inaltata la mijlocul secolului al XIX-lea biserica in care se slujeste si astazi, slujindu-se in prezent dupa tipicul manastiresc’.

Comentarii Facebook


Știri recente