Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia își prăznuiește mâine hramul

Luni, 8 iunie 2009, în ziua de pomenire a Sfintei Treimi, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia își prăznuiește hramul. Programul slujbelor de la Catedrală va fi următorul:

Duminică seara de la ora 17.00 – 18.15 Vecernia plecării genunchilor

Luni, 8 iunie 2009, de la ora 8.300 Utrenia, iar de la ora 10.00 Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur.

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia sunt 6 preoți slujitori și 4 diaconi, eclesiarh fiind Părintele Arhim. Samuel Cristea.

Așezată în inima Transilvaniei, pe locuri care ne aduc aminte de cele mai solemne momente din istoria neamului, Catedrala din Alba Iulia este simbol al unității noastre creștinești și românești.

A fost construită între anii 1921-1922 cu prilejul încoronării regelui Ferdinand I și a reginei Maria, eveniment care a avut loc la 15 octombrie 1922. Acest act a fost supranumit „Intabularea Transilvaniei pe România”, iar biserica „Catedrala Încoronării”. Se consfințea astfel, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 când aici, prin voința poporului român, s-a făurit România Mare.

Biserica este Catedrală episcopală din anul 1975, când s-a reînființat Episcopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, iar în anul 1998 a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie. Catedrala rămâne, în același timp, simbol și monument al unității noastre naționale, precum și loc sfânt de pelerinaj.

Sursa: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente