Catedrala Patriarhală și-a sărbătorit hramul istoric

Sute de credincioși au participat, astăzi, 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena la hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de 14 ierarhi, zeci de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Antimos, Mitropolit de Alexandroupoleos, Traianoupoleos și Samotrakis – Grecia, a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această sărbătoare importantă pentru întreaga Ortodoxie.

„Mă bucur atât de mult și mulțumesc lui Dumnezeu că m-a învrednicit să fiu astăzi cu dumneavoastră, în această zi de sărbătoare importantă pentru întreaga Ortodoxie. Pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îl respectăm cu toții în întreaga Grecie și personal mărturisesc că țin foarte mult la Preafericirea Sa și îl respect. De asemenea am legături de prietenie cu foarte mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, astfel mi s-a dat posibilitatea prin dânșii să constat dragostea, credința și evlavia poporului român. Vă cinstesc în mod deosebit pe dumneavoastră care ați păstrat credința și, prin felul de manifestare, dați o mărturie frumoasă întregii lumi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat, printre altele, rolul Sfântului Împărat Constantin cel Mare în încetarea persecuțiilor împotriva creștinilor.

„Imperiul Roman era persecutor până la Constantin cel Mare, lovea în trupul tainic al lui Iisus Hristos. Împărații romani păgâni au dezlănțuit aproape 300 de ani cumplite persecuții împotriva creștinilor. Constantin cel Mare este numit Apostol între împărați în cântările consacrate lui. Dintre împărați este Apostol trimis de Dumnezeu și spune în continuare troparul: chemare nu de la oameni, ci de la Dumnezeu. Deci, este vorba de o intervenție a lui Dumnezeu în istorie prin Sfântul Împărat Constantin cel Mare și această intervenție a schimbat istoria, pentru că în anul 306 el a devenit împărat împreună cu alți împărați sau cezari, dar în 312, după victoria împotriva lui Maxențiu, rivalul lui de la Roma pe care l-a învins, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a dat decretul de libertate a conștiinței în anul 313 și astfel prin acest decret sau edict, numit de la Mediolan sau Milan, încetează persecuția sau prigoana împotriva creștinilor”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României premiat câștigătorii Concursului național Copilul în Familie, concurs organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. Făcând referire la faptul că Sfânta Împărăteasă Elena, „este modelul mamei creștine care crește copii în credință”, Patriarhul României a arătat că sărbătoarea Sfinților Împărați este momentul potrivit pentru premierea copiilor câștigători ai acestui concurs.

„Astăzi am considerat ca fiind foarte potrivit momentul pe care îl trăim să premiem, să evidențiem și să apreciem, și să onorăm cu prețuirea noastră, a Bisericii, pe toți copiii și profesori care au câștigat Concursul național Copilul în familie care mai întâi s-a desfășurat în eparhii și apoi, acum în faza finală de apreciere, aici la Patriarhia Română, în ziua Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena”, a spus Preafericirea Sa.

Concursul național de creație creștină ‘Copilul în familie’ s-a desfășurat în cadrul manifestărilor din 2011, proclamat de către Sfântul Sinod Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente