Catedrala patriarhală, la ceas de sărbătoare

Catedrala patriarhală și-a sărbătorit ieri, 21 mai 2009, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat autorități locale și de stat, precum și sute de credincioși, Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit câtorva personalități, care au contribuit la susținerea vieții și activității bisericești, Ordinul patriarhal „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, clasa I, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sărbătoarea hramului Catedralei patriarhale a început miercuri seara, cu slujba Vecerniei și a Litiei, săvârșită de Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, iar în dimineața zilei de ieri au fost scoase în procesiune moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou, care au fost așezate sub baldachinul din vecinătatea Catedralei patriarhale, unde au rămas pe parcursul întregii zile.

Ieri, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Episcop Casian al Dunării de Jos, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințiții Vincențiu Ploieșteanu și Ciprian Câmpineanul, Episcopi-Vicari Patriarhali, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și numeroși preoți și diaconi.

La hramul de ieri au participat și câteva sute de credincioși care au urcat și de această dată „Colina Bucuriei”, pentru a participa la sărbătoarea Catedralei, în care ei intră și se închină cu multă evlavie în fiecare zi. Sărbătoarea Catedralei este și sărbătoarea lor, a credincioșilor care vin aici cu credință și cu dragoste pentru a se închina moaștelor sfinților ocrotitori și pentru a primi binecuvântări arhierești. „Am venit la acest ceas de sărbătoare pentru că bucuria acestei biserici este și bucuria mea și a familiei mele. Rugăciunile rostite în acest monument de spiritualitate și de istorie mi-au adus multe bucurii și împliniri, mie și familiei mele. Buna rânduială și solemnitatea slujbelor de aici ne adună pe noi, credincioșii, în jurul altarului Catedralei noastre”, ne-a declarat doamna Mioara Stancu.

După Sfânta Evanghelie, Întâistătătorul Bisericii noastre a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că Apostolul și Evanghelia ce s-au citit ieri la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie sunt pline de semnificații duhovnicești și au o legătură deosebită cu praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena. În cuvântul său, Preafericirea Sa a arătat că sărbătoarea hramului este un prilej deosebit de a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Catedralei patriarhale, care are drept prim hram această sărbătoare a Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Istoricul Catedralei patriarhale a fost evocat pe scurt pe Patriarhul României: „Biserica aceasta, construită de domnitorul Țării Românești, Constantin Șerban Basarab, nu a fost terminată de el, pentru că s-a retras din scaun, și a fost terminată de domnitorul Mihnea al III-lea Voievod, care, în 1658, a purces la sfințirea acestei biserici, care încă nu era pictată. Sfințirea s-a făcut de către patriarhul Macarie al Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu mitropolitul Ștefan al Țării Românești și cu episcopii de Râmnic și Buzău”, a spus PF Daniel.

În continuare, Părintele Patriarh a menționat că, „din 1668 până în 1925, ea a fost Catedrală mitropolitană a Țării Românești, iar din anul 1925, a devenit Catedrală patriarhală cu titlu provizoriu. Catedrala aceasta are o bogăție de frumusețe artistică. A cunoscut, în decursul istoriei, mai multe etape de consolidare, de restaurare, de înfrumusețare, astfel încât ceea ce vedem astăzi este rodul evlaviei, grijii multor mitropoliți și domnitori, care au ajutat această biserică devenită simbol al spiritualității ortodoxe românești”.

Pictura actualei Catedrale patriarhale a fost curățată anul trecut și, împreună cu această înnoire, s-a consolidat biserica în exterior și a fost împodobită și înnoită. „Catedrala pe care o vedem astăzi este ca o mireasă, ca o bijuterie a evlaviei spiritualității și gustului artistic ortodox românesc, care îmbină frumusețea spirituală cu frumusețea artistică. Este o catedrală a echilibrului, a armoniei, a smereniei și a speranței, în același timp. Este ca o făclie de Înviere pe dealul acesta al Mitropoliei, numit și Colina Sfinților Împărați Constantin și Elena”.

În continuarea cuvântului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt, pentru întreaga creștinătate, apostoli, misionari. „Constantin cel Mare a fost chemat de Dumnezeu mai întâi să dăruiască libertate creștinilor, dar edictul său de toleranță nu este doar un act de libertate care duce la indiferență în alegerea valorilor religioase, ci, deodată cu acest edict de libertate pentru toți cetățenii din imperiu, el a început să arate, treptat, un interes și o prețuire deosebită pentru creștinism. Bisericile care au fost confiscate de către împărații păgâni, persecutori, precum și averile bisericilor au fost acum înapoiate creștinilor care au fost persecutați. În funcții importante din imperiu, Împăratul Constantin a numit creștini, pentru că erau cinstiți, smeriți, evlavioși, harnici și darnici.”

Preafericirea Sa a evidențiat că acești mari Sfinți și Împărați au avut un respect deosebit față de episcopi și preoți și au construit foarte multe biserici, având, astfel, „o deosebită pildă de credință puternică, de evlavie lucrătoare prin fapte bune, prin acești Sfinți Împărați”. De asemenea, Patriarhul României a subliniat că această vocație ctitoricească a Sfinților Împărați trebuie asumată de către noi toți, credincioșii ortodocși, care trebuie să păstrăm, să îmbogățim și să transmitem moștenirea spirituală de la Sfinții Împărați Constantin și Elena și să-i avem pildă de buni creștini, ctitori de biserici, apărători ai familiei creștine, mai ales astăzi, când familia creștină este foarte mult lovită de tot felul de curente și de atitudini care clatină cea mai importantă instituție a lumii și mai ales a poporului nostru, Familia”.

Cu prilejul hramului de ieri, în cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a săvârșit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Ioan Grigore, șef serviciu distribuție la „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, cu ocazia praznicului hramului Catedralei patriarhale, a oferit câtorva personalități, care au contribuit la consolidarea, restaurarea și împodobirea Catedralei, precum și la susținerea vieții și activității bisericești, Ordinul patriarhal „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, clasa I, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru activitatea remarcabilă în apărarea valorilor creștine, în slujirea bisericilor lui Hristos și a comunității umane, au primit această distincție domnul Constantin Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, primarii celor șase sectoare din Capitală și domnul Cătălin Alexandru Barbu, director al Băncii Naționale a României.

La acest moment festiv, domnul Nicolae Onțanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, și-a exprimat bucuria pentru noul ordin patriarhal primit: „Acordarea acestei distincții este o mare onoare, o mare cinste care mi s-a făcut. Sunt emoționat de primirea acestei distincții și trebuie să spun că, în același timp, este o încurajare a faptelor bune pe care avem datoria și obligația morală să le facem în continuare, așa cum ne îndeamnă credința noastră creștin-ortodoxă”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente