Catedrala Patriarhala din Bucuresti isi sarbatoreste astazi hramul.

Ctitorita in secolul al XVII-lea, de Serban Cantacuzino, Catedrala Patriarhala din Bucuresti a primit in dar, in anul 2002, din partea Bisericii Ortodoxe a Ciprului, o particica din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aflate la Manastirea Kikkos din Cipru. Cinstitele moaste pot fi venerate de credinciosi in Catedrala Patriarhala, alaturi de moastele Sfantului Dimitrie cel Nou din Basarabi – Ocrotitorul Bucurestilor.

Parintele Florinel Serbanescu – Consilier pe probleme de patrimoniu al Patriarhiei Romane ne-a spus in ce imprejurari s-a ridicat actuala Catedrala Patriarhala:

Parintele Florinel Serbanescu ne-a vorbit si despre modificarile aduse Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena in perioada incepand cu anul 1661 cand aceasta a fost declarat Catedrala Mitropolitana:

Din anul 1925, Catedrala Mitroplitana din Bucuresti a devenit Catedrala Patriarhala, fapt care a impus o noua serie de lucrari la vechea structura a bisericii. Parintele Florinel Serbanescu – Consilierul pe probleme de patrimoniu al Patriarhiei Romane ne-a oferit detalii:

Parintele Florinel Serbanescu ne-a precizat ca principalele modificarile aduse Catedralei Patriarhale in timpul primilor patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au ramas neschimbate pana astazi:

Odata cu venirea in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, la Catedrala Patriarhala au fost demarate alte lucrari de extindere. Parintele Florinel Serbanescu ne-a oferit detalii:

Un alt moment deosebit de important pentru Patriarhia Romana s-a petrecut in anul 1996 cand fostul Palat al Parlamentului a fost cedat Bisericii. Parintele Florinel Serbanescu ne-a vorbit despre semnificatiile acestui moment istoric pentru Biserica Ortodoxa Romana:

Comentarii Facebook


Știri recente