Catedrala ortodoxă din Sfântul Gheorghe și-a serbat ocrotitorul

O serie de evenimente se desfășoară în Sfântul Gheorghe, cu ocazia zilelor festive ale orașului covăsnean. Ansamblurile folclorice ale copiilor din Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei au susținut spectacole de muzică și folclor. Expoziția de patrimoniu eclezial de la Muzeul Spiritualității Românești s-a deschis pentru vizitatori, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania.

Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei a fost prezent ieri, 23 aprilie, pentru a sluji Sfânta Liturghie, la Biserica cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Lunca Mărcușului, județul Covasna. Duminică, 25 aprilie, IPS Ioan va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala ‘Sfântul Gheorghe’ din orașul covăsnean care își sărbătorește ocrotitorul sfântului lăcaș, precum și al orașului.

După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfințitul Ioan va participa la vernisajul expoziției cu tema ‘Editura Eurocarpatica – 10 ani în slujba culturii românești din Arcul Intracarpatic’ – Centrul European de Studii Covasna – Harghita. Vernisajul va avea loc la Centrul Ecleziastic de Documentare ‘Nicolae Colan’ al Episcopiei Covasnei și Harghitei. De asemenea, Înalt Preasfințitul Ioan va vizita expoziția de patrimoniu eclezial de la Muzeul Spiritualității Românești din orașul Sfântul Gheorghe.

Muzică și dansuri populare românești în Piața Libertății

Duminică, 25 aprilie, în cadrul manifestărilor dedicate municipiului Sfântul Gheorghe este anunțată prezența copiilor de la Centrul Cultural ‘Miron Cristea’ al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. Continuând tradiția anilor precedenți, Ansamblul ‘Românașul’ de la Cen trul Cultural ‘Miron Cristea’ din Miercurea Ciuc va susține un recital în cadrul programului de folclor românesc, pe scena principală din Piața Libertății. Alături de Ansamblul ‘Românașul’ vor evolua Ansamblul ‘Crescendo’ și formația ‘Grup 89’ din Întorsura Buzăului, informează Ediția de Transilvania.

Centrul Cultural ‘Miron Cristea’, este, încă de la înființarea sa din anul 2001, un loc al întâlnirii pentru toți iubitorii artelor și meșteșugurilor practicate în arealul cultural al Covasnei și Harghitei. Anual participă la activitățile centrului peste 100 de copii și adolescenți, cu vârste între 7 și 18 ani. Aceștia sunt inițiați în tainele picturii icoanelor pe sticlă și lemn, ale încondeierii ouălor. De asemenea, începând cu anul 2005 au deprins tainele țesutului tradițional, inițiindu-se în rășchiat, urzit, nividit și tehnica țesutului propriu-zis. În cadrul Centrului Cultural ‘Patriarh Miron Cristea’ din Miercurea Ciuc își desfășoară activitatea mai multe cercuri, precum cel de pictură și meșteșuguri tradiționale ‘Românașul’, Cercul de muzică cu secții de pian, vioară, chitară, fluier, alături de Ansamblul ‘Românașul’. Tot la Centrul Cultural ‘Patriarh Miron Cristea’ funcționează o sală de lectură și o bibliotecă, cu peste 1.500 de titluri de cărți din toate domeniile, îndeosebi de religie și de istorie. Copiii care activează în acest centru au obținut rezultate foarte bune în cadrul concursurilor și olimpiadelor școlare, la concursul ‘Icoana din sufletul copilului’ organizat de Patriarhia Ortodoxă Română. Meritele și talentul copiilor de la Cercul de pictură au fost recunoscute și cu ocazia prezentării unei expoziții de icoane realizate de aceștia, prin bunăvoința pr. prof. dr. Nicolae Dura, la Biserica Ortodoxă din Viena.

Comentarii Facebook


Știri recente