Catedrala Mitropolitană din Timișoara în zi de sărbătoare

Catedrala Mitropolitană din Timișoara a devenit neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au venit să se închine la moaștele Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, sărbătorit ieri, 15 septembrie, de românii ortodocși. Ei au participat și la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„Prăznuim astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul și ocrotitorul Banatului. Sfințenia vieții lui a fost cunoscută din timpul în care a păstorit și a trăit aici pentru că a făcut multe printre credincioșii care i-au cerut sprijinul, rugăciunea și binecuvântarea”, a spus Preasfinția Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș este un simbol al creștinismului bănățean, după ce, prin rugăciuni fierbinți, a reușit să oprească un incendiu care a mistuit partea de apus a Timișoarei: „Când focul a cuprins toată cetatea Sfântul Iosif a ieșit și s-a rugat în fața biserici unde slujea. Tradiția ne spune că îndată au venit nori de ploaie care au stins acest incendiu”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, părintele Marius Florescu pentru Radio TRINITAS.

Sfântul a făcut și alte minuni, astfel venind spre cetatea Timișoarei, prin rugăciunile sale, a vindecat un olog de 20 de ani care era în neputință, după cum a mai spus părintele Marius Florescu.

Sfântul Iosif s-a născut în anul 1568 în Raguza, azi Dubrovnik, în Croația, și a intrat în monahism, sub numele de Iosif, fiind hirotonit ieromonah la vârsta de 20 de ani. A viețuit în mai multe mănăstiri din Muntele Athos: Pantocrator, Vatoped, Xeropotam, devenind chiar egumen al Mănăstirii Cutlumuș. De asemenea, a fost egumen și al Mănăstirii ‘Sfântul Ștefan’ din Adrianopol. A fost ales mitropolit al Timișoarei și a păstorit până în 1653, când, din cauza vârstei înaintate, s-a retras la Mănăstirea Partoș, în Banat. A trecut la cele veșnice în anul 1656, în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, la data de 15 august. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat la data de 6-8 octombrie 1956.

Comentarii Facebook


Știri recente