Catedrala mitropolitană din Iași și-a serbat ieri hramul istoric

Catedrala mitropolitană din Iași și-a serbat ieri, 2 februarie 2010, de Întâmpinarea Domnului, hramul principal, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Slujba Sfintei Liturghii din vechiul lăcaș de cult a fost săvârșită de cinci arhierei din Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

Sute de ieșeni au venit ieri la Catedrala mitropolitană din Iași, al cărei hram principal este sărbătorit în fiecare an pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului. Întrucât impunătorul lăcaș de cult a fost sfințit pe 23 aprilie 1887, mai este ocrotit de Sf. M. Mc. Gheorghe și, de asemenea, de Sf. Cuv. Parascheva, ale cărei sfinte moaște se află aici din anul 1889. Credincioșii din Iași dar și din alte zone din Moldova au venit la Catedrală încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiate de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte stareți de la mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Iașilor, preoți din cadrul Centrului Eparhial Iași și slujitori ai Catedralei mitropolitane din Iași. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sanctus” al Catedralei mitropolitane din Iași, dirijat de Mirel Nichita.

Cuvântul de învățătură după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de PS Corneliu, care a vorbit despre semnificația sărbătorii de ieri. „Această sărbătoare ne arată faptul că ceea ce a scris Sf. Ap. Pavel, și anume faptul că «Hristos S-a smerit până la moarte, chip de rob luând», s-a derulat treptat în istoria mântuirii noastre. El acceptă să Se nască dintr-o fecioară în condiții umile, să fie prigonit de puternicii timpului, să fie ținut în brațe de un om muritor, dar drept, iar apoi să fie negat și trădat și să-I fie cerută moartea. Momentul Întâmpinării Domnului, pentru Dreptul Simeon, pentru Sfânta Ana, a însemnat o mărturisire a unor oameni care erau purtători de Duh Sfânt. Ei au mărturisit pe Hristos Mântuitorul lumii, Care a venit lumină să strălucească celor din întuneric și bucurie celor întristați. Evanghelia care ne istorisește despre momentul întâlnirii Domnului cu Proorocul și Dreptul Simeon ne îndeamnă pe toți să ne deschidem inimile către El și să-L descoperim, căci este cu noi până la sfârșitul veacului”, a explicat PS Corneliu. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a amintit faptul că gestul pe care Dreptul Simeon l-a făcut când L-a primit în brațele sale pe Mântuitorul Hristos a fost preluat de Sfânta Biserică. „Sărbătoarea de astăzi este o aducere aminte pentru credincioși ca să aibă în minte ceea ce au făgăduit la Sfântul Botez. Cu toții, la Botez, am fost purtați pe brațe de preot pentru a fi îmbisericiți sau dăruiți lui Dumnezeu. Orice creștin botezat în numele Sfintei Treimi este un dar al lui Dumnezeu și un dar pentru Dumnezeu. Această îmbisericire înseamnă înrădăcinarea noastră în viața Preasfintei Treimi”, a spus IPS Teofan, care a mulțumit tuturor pentru prezența la hramul Catedralei mitropolitane din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente