Catedrala mitropolitana din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul

Constructia monumentala dateaza din veacul al XIX-lea si a fost construita pe locul unde s-au aflat temeliile a doua biserici mai vechi: Biserica Alba si Biserica Stratenia. Piatra de temelie si constructia propriu-zisa a actualei Catedrale mitropolitane din Iasi se datoreaza Mitropolitului Veniamin Costachi. Amanunte ne-a oferit parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare aclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi: ‘Actuala Catedrala mitropolitana este o constructie monumentala din veacul al XIX-lea, care este ridicata pe locul unde s-au mai aflat temeliile a doua biserici mai vechi. Prima, era Biserica Alba din secolul al XV-lea, iar a doua era Biserica Stratenia sau ‘Intampinarea Domnului’, din secolul al XVII-lea. Cea care este astazi numita si Catedrala mitropolitana din Iasi este construita prin osteneala Mitropolitului Veniamin Costachi care, inca din 1883, a pus temeliile acestei Catedrale si a avut la baza un proiect a doi mari arhitecti vienezi. In timp de patru ani de zile s-a ridicata aceasta Catedrala, iar pictura Catedralei a fost realizata de marele artist Gheorghe Tatarascu. Sfintirea Catedralei a avut loc la 23 aprilie 1887, si a fost o sarbatoare pentru intreaga natiune’.

Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul ne-a spus si care sunt cateva dintre cele mai importante si mai valoroase obiecte de cult pastrate in Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘Insasi familia regelui Romaniei, Carol I, a inzestrat aceasta Catedrala cu vitralii care au fost executate la Munchen, cu sfesnice, cu policandre, cu candele de argint, cu odoare si cu multe vesminte pretioase, iar tabloul votiv si tronurile regale pot fi vazute si astazi in Catedrala. Catapeteasma a fost executata la Kiev, iar mozaicul de la intrare care se vede din curtea Catedralei a fost executat in anii ’80, fiind opera ctitorului Gheorghe Raducanu. Catedrala mitropolitana este un sanctuar de spiritualitate ortodoxa si opera de arta monumentala’.

Totusi, cei mai multi turisti si pelerini vin la Catedrala mitropolitana din Iasi pentru a se inchina moastelor Sf. Cuv. Parascheva, iar in zilele premergatoare datei de 14 octombrie numarul pelerinilor este unul record. Din nou cu detalii parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘In Mitropolia noastra, de mare pret, avem pe Sf. Cuv. Parascheva. Racla actuala care contine moastele Sf. Parascheva este o opera artistica de pret executata la inceputul secolului al XX-lea, din argint masiv. Catedrala mitropolitana din Iasi este, in Romania, biserica cea mai mult vizitata de pelerini care vin sa se inchine la moastele Sf. Cuv. Parascheva, incepand cu anul 1889, cand au fost transferate aici de la Manastirea Trei Ierarhi. Astazi, alaturi de acestea, se afla in Catedrala si o alta racla mai mica care adaposteste 33 de particele ale unor mari sfinti printre care Sf. Apostoli, Sf. Mare Mucenic Gheorghe care este si ocrotitorul Catedralei si o particica din acoperamantul braului Maicii Domnului, apoi o particica din mostele Sf. Ap. Andrei si alte multe particele de sfinte moaste’.

Cum este sarbatorit hramul Catedralei mitropolitane din Iasi, in general, si prin ce se deosebeste anul acesta de cei precedenti, ne-a spus parintele arhimandrit Dosoftei Scheul: ‘In fiecare an, cea mai mare sarbatoare a orasului Iasi este hramul Sf. Cuv. Parascheva, care tine timp de o saptamana. Si anul acesta, slujitorii Catedralei, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, cu toti consilierii Centrului eparhial, organizam acest hram pentru ca pelerinii, in buna randuiala, sa vina sa se inchine, de aproape si de departe, si noi ii asteptam cu mult drag si incercam sa-i ajutam dupa cat este cu putinta. Anul acesta au venit la noi moastele Sf. Ap. Pavel, Apostolul Neamurilor. De duminica noaptea, la noi este un pelerinaj continuu, lumea sta la rand cu multa evlavie, cu lacrimi in ochi, oameni bolnavi, oameni care au necazuri, oameni cu copii in brate, oameni care asteapta ca fie vindecati de Sf. Parascheva si de Sf. Ap. Pavel’.

Comentarii Facebook


Știri recente