Catedrala Mitropolitana din Iasi isi sarbatoreste astazi cel de-al treilea hram

Ideea inaltarii acestei biserici monumentale la Iasi, apartine Mitropolitului Veniamin Costachi. Hrisovul domnesc din 8 august 1826, stabileste costructia ei pe locul unde se afla Biserica Alba si apoi Stratenia. S-a lucrat mai intai intre anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Freywald si Bucher.

In anul 1880. Mitropolitul Iosif Naniescu pune a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile se vor incheia in anul 1887. Arhitectul Alexandru Orascu, rectorul Universitatii Bucuresti, va reface proiectul maretei biserici, renuntand la imensa cupola centrala, iar pictura va fi realizata de maestrul Gheorghe Tattarascu. Sfintirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment national, la ceremonie luand parte si regele Carol I.

Din anul 1889 a fost adusa, din biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, racla cu cinstitele moaste ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Catedrala mitropolitana are astfel trei hramuri in cursul anului: Inaltarea Domnului pe 2 februarie, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe pe 23 aprilie si Sfanta Cuvioasa Parascheva pe 14 octombrie.

De catedrala depind si paraclisele Tuturor Sfintilor din resedinta mitropolitana si paraclisul Vovidenia, cu slujbe oficiate in limba greaca pentru studentii greci rezidenti in Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente