Catedrala mitropolitana din Iasi a primit in dar un fragment din moastele Sf. Otilia

Un fragment din moastele Sf. Otilia au fost oferite astazi, in dar, IPS Daniel, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, de catre Eminenta Sa Dr. Joseph Doré, arhiepiscop de Strasbourg. Moastele Sfintei Otilia, care a trait in Alzacia, in secolul al VII-lea, vor fi asezate in Catedrala mitropolitana din Iasi, alaturi de moastele Sf. Cuvioase Parascheva. In cuvantul de la finalul Sfintei Liturghii oficiate astazi in Catedrala mitropolitana din Iasi, IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit celor prezenti despre viata acestei sfinte: ‘In Alzacia, pe care o pastoreste Eminenta Sa, se afla o sfanta foarte cunoscuta din secolul al VII-lea, Sf. Odilia sau Sf. Otilia, care s-a nascut oarba. Era fiica unui print care, cand a vazut ca s-a nascut oarba, a vrut sa o ucida si sa o arunce, dar ea a fost salvata, fiind ascunsa intr-o manastire, unde a crescut si a devenit foarte evlavioasa, desi era oarba. Apoi, s-a hotarat ca sa fie botezata si in momentul cand a fost botezata, in clipa aceea cand a fost scoasa din apele botezului, s-au deschis ochii ei. A devenit calugarita si apoi stareta la o manastire. Este atat de populara in Alzacia, ea murind in anul 660, secolul al VII-lea, dupa cum Sf. Parascheva este populara si cunoscuta aici, in Moldova’.

Eminenta Sa Dr. Joseph Doré, arhiepiscop de Strasbourg, a multumit IPS Mitropolit Daniel pentru invitatia de a vizita Mitropolia Moldovei si Bucovinei, si i-a oferit un fragment din moastele Sf. Otilia, acestea urmand a fi asezate langa moastele Sf. Cuvioase Parascheva: ‘Eminenta Voastra, IPS Parinte, este o mare bucurie pentru mine de a fi fost invitat la Iasi de catre IPS Voastra, de a fi primit astazi in Catedrala aceasta, in aceasta perioada a Invierii lui Hristos. Va exprim via si respectuoasa mea recunostinta si dumneavoastra tuturor, surori si frati, va adesez salutarea Bisericii din Alzacia, al carei pastor sunt. Sunt bucuros sa aduc stima si fratia mea, si atasamentul, daruind IPS Voastre relicvele Sfintei Otilia’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel i-a multumit Eminentei Sale Dr. Joseph Doré, arhiepiscop de Strasbourg, si i-a oferit in dar o icoana reprezentand pe Sf. Otilia si Sf. Cuvioasa Parascheva. De asemenea, IPS Mitropolit Daniel i-a oferit arhiepiscopului de Strasbourg un album cu viata Sf. Cuvioase Parascheva si Crucea Moldava pentru clerici, cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Multumim Eminentei Sale pentru acest dar pretios ca semn de recunostinta si ca simbol al legaturii spirituale dintre sfinti, in ceruri, in lumina lui Hristos Cel Inviat. Va oferim aceasta icoana pe care este pictata Sf. Otilia, iar alaturi este pictata Sf. Cuvioasa Parascheva. Totodata, dorim sa va oferim un album cu viata Sf. Parascheva si cu toata sinteza evlaviei mai multor popoare care o cinstesc in Ortodoxie pe Sf. Parascheva. In semn de recunostinta pentru Eminenta Voastra, pentru tot ceea ce ati facut pentru parohia ortodoxa romana, dorim sa va acordam cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Crucea Moldova pentru episcopi si preoti’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…