Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost ieri in sarbatoare

Praznicul Intampinarii Domnului a fost si hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi.

De fapt, Catedrala Mitropolitana mai are doua hramuri: Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie) si Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta (23 aprilie).

La Sfanta Liturghie care s-a oficiat ieri la Catedrala Mitropolitana din Iasi a participat un sobor de 27 de preoti si 13 diaconi si de asemenea numerosi credinciosi. Printre participantii la slujba Sfintei Liturghii de astazi amintim : Parintele Arhimandrit Clement Haralam – Exarh al Manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staret al Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, Parintele Profesor Dr. Gheorghe Popa – decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, care a tinut si cuvantul de invatatura la Evanghelia zilei, Parintele Iulian Necula – consilier economic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Parintele Arhimandrit Benedict Sauciuc – staret al Manastirii Neamt, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei – Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, Parintele Arhimandrit Dosoftei Scheul – Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, Parintele Arhimandrit Vitalie Danciu – staret al Manastirii Golia, Parintele Protosinghel Paisie Teodorescu – Secretar Eparhial, Parintele Protosinghel Emilian Nica – asistent si duhovnic al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, Parintele Protopop Constantin Andrei al Protopopiatului Iasi I, Parintele Protopop Vilie Dorosinca al Protopopiatului Iasi II, Parintele Protosinghel Ioachim Ceausu – staret al Manastirii Bucium, Parintele Florin Chirila – inspector bisericesc al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Parintele Ciprian Apetrei – inspector pentru activitati radio in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Parintele Gherontie Munteanu – staret al Manastirea Cerebuc de pe Ceahlau.

In cuvantul de la sfarsitul Sfintei Liturghii, Parintele Profesor Dr. Gheorghe Popa – decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi a facut referire la praznicul imparatesc al Intampinarii Domnului, la Evanghelia care s-a citit la Sfanta Liturghie si la personalitatea Dreptului Simeon: ‘Sarbatoarea Intampinarea Domnului face parte din cele 10 sarbatori imparatesti din timpul anului liturgic. Sfanta Evanghelie ce s-a citit la Sfanta Liturghie ne arata ca sfanta familie, Maica Domnului si Dreptul Iosif, la 40 de zile dupa nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, respectand randuiala Legii Vechiului Testament, au dus pe Mantuitorul la Templul din Ierusalim. La Templu, Mantuitorul nostru Iisus Hristos a fost intampinat de Dreptul Simeon. Sfanta Evanghelie precizeaza ca Dreptul Simeon era un om temator de Dumnezeu, un om asupra caruia era Duhul Sfant. Dreptul Simeon a facut atunci doua profetii si, in acelasi timp, s-a rugat lui Dumnezeu ca sa paraseasca aceasta lume in pace. Dreptul Simeon era unul dintre cei care au trebuit sa traduca Sfanta Scriptura, mai precis cartile Vechiului Testament, din limba ebraica in limba greaca. El facea parte dintre cei 70 de invatati, de intelepti, care in veacul al III-lea inainte de intruparea Domnului nostru Iisus Hristos, au trebuit sa traduca cartile sfinte ale Vechiului Testament pentru ca sa le faca cunoscute grecilor.’

In continuarea cuvantului sau, Parintele Profesor Dr. Gheorghe Popa a subliniat faptul ca praznicul imparatesc al Intampinarii Domnului este hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi si a aratat, de asemenea, ca fiecare viitor preot primeste in bratele sale in mod spiritual pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos: ‘Sarbatoarea Intampinarii Domnului este si hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi. Langa Catedrala Mitropolitana se afla si Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloe. Ca atare, fiecare slujitor sau viitor slujitor al altarului care se pregateste la Facultate, in aceasta Catedrala rugandu-se, se pregateste sa-L intampine in momentul hirotoniei pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Dupa cum ati vazut la hirotonii, fiecare preot primeste in palmele sale pe Mantuitorul Iisus Hristos, adica primeste Sfintele Taine, iar episcopul care-l hirotoneste ii spune: Primeste odorul acesta si il pastreaza pana la a doua venire a Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.. Cu alte cuvinte, daca Fiul lui Dumnezeu S-a lasat purtat in brate de Dreptul Simeon si se lasa purtat in palmele preotului, atunci fiecare preot are responsabilitatea sa traiasca intens acest lucru in orice altar va fi chemat sa slujeasca. De aceea, intrarea intr-o biserica, dar mai cu seama intrarea intr-un Sfant Altar, presupune cutremur si fior launtric, fiorul pe care l-a trait de fapt si Dreptul Simeon.’

Tot despre hramul Catedralei Mitropolitane de astazi a vorbit si Parintele Arhimandrit Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi: ‘Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu rugaciunile Sfintei Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva si ale tuturor sfintilor, am ajuns si aceasta zi de praznuire a marelui praznic imparatesc al Intampinarii Domnului, care este hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi. Stim ca la 14 octombrie facem pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva cand credinciosi, clerici si pelerini din toata lumea ortodoxa se aduna la Catedrala Mitropolitana din Iasi pentru a o cinsti si pentru a aduce slava lui Dumnezeu. Pe data de 2 februarie serbam hramul istoric al Catedralei Mitropolitane si pomenim pe ctitorii fericiti ai Catedralei: Mitropolitul Veniamin Costachi si Mitropolitul Iosif Naniescu, care au dorit ca acest hram sa fie preluat de la biserica veche cu hramul Stratenia care inseamna Intampinarea Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente