Catedrala mitropolitana din Craiova isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a sfantului lacas a fost pusa in 1889, iar lucrarile de finisare au fost incheiate in anul 1933. In aceasta Catedrala se pastreaza o parte insemnata din moastele Sf. Ierarh Nifon. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele arhimandrit Gherontie, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Craiova: ‘Catedrala mitropolitana ‘Sf. Dumitru’ din Craiova este zidita pe locul unde au fost si alte locasuri mai vechi, inca dinainte de anul 1500. La actuala constructie s-a pus piatra de temelie in anul 1889, fiind terminata in anul 1993. Catapeteasma este executata intr-un atelier din Viena. Avem moaste a patru sfinti, printre care mana dreapta si capul Sf. Ierarh Nifon, fost patriarh al Constantinopolului, adus de catre domnitorul Radu cel Mare al Tarii Romanesti’.

De asemenea, parintele Gherontie ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare a picturii de la Catedrala mitropolitana din Craiova, lucrari care s-au finalizat in acest an: ‘Incepand cu anul 2003, pictura bisericii a fost restaurata si s-a terminat anul acesta, cand, pe 12 mai, s-a facut resfintirea bisericii, fiind de fata un sobor de ierarhi si preoti, printre care si actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Parinte Daniel, fiind o mare bucurie pentru noi’

Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu alti ierarhi, preoti si diaconi. Mai multe detalii despre slujba de astazi am aflat de la parintele Teodor Ciontu, inspector bisericesc in cadrul Arhiepiscopiei Craiovei: ‘Ziua de 26 octombrie este o zi de bucurie pentru orasul Cariova, ocrotitorul spiritual al orasului – Sf. Dimitrie – fiind sarbatorit asa cum se cuvine. La sarbatoarea de astazi au participat pe langa IPS Mitropolit Teofan, PS Episcop Gherasim al Ramnicului, PS Episcop Calinic al Argesului si Muscelului, PS Episcop Nicom al Severinului si Strehaiei, PS Episcop Galaction al Alexandriei si Teleormanului, PS Episcop Vicar Gurie Gorjeanul si PS Irineu, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului. A fost un numar mare de credinciosi la sarbatoarea de astazi, Catedrala mitropolitana din Craiova dovedindu-se a fi neincapatoare. A fost o atmosfera aleasa, corala Catedralei mitropolitane a dat raspunsurile la Sf. Liturghie, insa atmosfera aceasta de sarbatoare continua si astazi si in zilele urmatoare, pentru ca maine sarbatorim pe Sf. Dimitrie cel Nou din Barasabi’.

Comentarii Facebook


Știri recente