Catedrala mitropolitană din Craiova a îmbrăcat haine de sărbătoare

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului a fost cinstit astăzi, 11 august 2012, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Craiova, aici unde se află o parte din moaștele Sfântului, respectiv capul și mâna dreaptă. Sute de credincioși din Cetatea Băniei și împrejurimi s-au închinat și au sărutat racla cu sfinte moaște, înălțând rugăciuni împreună cu preoții la Sfântul Nifon.Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Inalt Preasfințitul Părinte, Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

La finalul slujbei religioase, IPS Irineu a vorbit credincioșilor despre viața și activitatea pastoral misionară a Sfântului Ierarh Nifon, subliniind modelul de credință și sfințenie pe care acesta il reprezintă pentru toți creștinii. „Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon este ca o mare de lumină, o sursă de energie care ne conduce pe calea Vieții și a Adevărului. Prin sărutarea sfintelor moaște noi primim puteri dătătoare de viață și lumină și simțim cum însăși simțirea noastră se sfințește. Pentru că moaștele sfinților nu sunt simple rămășițe pământești cum le consideră unii, ci sunt puteri ale lui Dumnezeu sălășluite în materia pământului. Pe de altă parte, acest praznic ne aduce în față modelul de viață, evlavie și credință reprezentat pentru noi de Sfântul Nifon. În fapt noi toți suntem chemați să urmăm acest model de viață, toți suntem chemați la sfințenie. Acesta este scopul suprem al vieții noastre. Să-L avem permanent în sufletele și inimile noastre pe Dumnezeu, să-L lăsăm să lucreze mântuirea noastră. Să însetăm permanent de Dumnezeu, pentru că El ne-a spus: Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi (Matei 11, 28). Ceea ce înseamnă că fiecăruia dintre noi ne este dat un drum spre mântuire. Iar prin cinstirea Sfântului Nifon, aducem preamărire lui Dumnezeu și îL rugăm să primească rugăciunile noastre, să ne sfințească și să ne ajute să devenim moștenitori ai Împărăției Sale cerești, a încheiat IPS Irineu.

Momentele liturgice dedicate Sfântului Nifon au început la Craiova din seara zilei de vineri, 10 august, prin săvârșirea Vecerniei cu Litie și Acatistul Sfântului Ierarh Nifon. A urmat apoi o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane cu Sfintele Sale Moaște.

Comentarii Facebook


Știri recente