Catedrala Mântuirii Neamului în construcție

Pe Șantierul din Dealul Arsenalului, acolo unde va fi ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, s-a ajuns în prezent la ultima etapă în realizarea ancorajelor, lucrându-se pe cel de-al treilea rând. În paralel continuă și excavațiile.

„Este o etapă ceva mai dificilă aceasta, deoarece totul se lucrează sub nivelul apei subterane, inclusiv săpătura, introducerea armăturii și betonarea acestora. Aceasta ar fi ultima etapă din fundațiile speciale care s-au executat la catedrală, urmând alte etape clasice”, a declarat pentru TRINITAS TV, Narcis Caralicea, Inginer.

Catedrala Mântuirii Neamului va reprezenta, atunci când toate finisajele vor fi executate, și un simbol al tradiției construcțiilor sacre românești exprimată într-un limbaj arhitectural contemporan.

Corpul navei catedralei se va înălța în formă de cruce până la cornișa desfășurată la 45 m. Nava principală se împarte în trei registre orizontale preluate din tradiția bisericilor românești medievale.

Porticele sunt o sinteză între cerdacul popular și colonadele din arhitectura mănăstirilor și palatelor brâncovenești. Acestea sunt amplasate la intrarea principală, protejează intrările laterale din dreptul pronaosului și înconjoară semicircular absida altarului.

Cele șapte turle sunt înconjurate de colonade, asemenea porticelor de la primul nivel, dialogând armonic cu celălalt registru compozițional.

Turla principală, a Pantocratorului, elementul principal de verticalitate al ansamblului, se va înălța până la 120 de metri înălțime, subliniind importanța pe care o are Învierea pentru credința Ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente