Catedrala Mântuirii Neamului este un simbol al demnității și credinței apostolice a poporului român

Sărbătoarea Sfântului Andrei este și unul din hramurile viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, fapt pentru care Părintele Patriarh a arătat, în cuvântul său, rostit astăzi, 30 noiembrie 2012, la sărbătoarea Ocrotitorului României, că această construcție va fi și un simbol al unității naționale deoarece sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, plasată cu o zi înainte de Sărbătoarea Națională de la 1 decembrie, arată că unitatea națională s-a statornicit la noi la români în primul rând pe unitatea spirituală, pe unitatea de credință, de cuget și simțiri Biserica noastră contribuind imens la dezvoltarea limbii române și a culturii românești

Catedrala Mântuirii Neamului este un simbol al demnității și credinței apostolice a poporului român,

„Această sărbătoare are o deosebită importanță pentru noi și pentru faptul că unul din hramurile, din cele două hramuri ale viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului sau Noii Catedrale Patriarhale este sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Înălțarea Domnului este prima sărbătoare ca hram, fiindcă este și ziua eroilor români din toate timpurile și din toate locurile, și a doua este sărbătoarea de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Astăzi am dorit să subliniem în mod deosebit faptul că această Catedrală, în timp de un an și mai bine, a ajuns aproape de cota 0. O construcție mare, anevoioasă, dar cu multă jertfelnicie și cu dărnicie s-a lucrat astfel încât viitoarea Catedrală să fie un simbol al demnității noastre și credinței noastre apostolice, dar și un simbol de unitate națională, deoarece sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, plasată cu o zi înainte de Sărbătoarea Națională de la 1 decembrie, arată că unitatea națională s-a statornicit la noi la români în primul rând pe unitatea spirituală, pe unitatea de credință, de cuget și simțiri Biserica noastră contribuind imens la dezvoltarea limbii române și a culturii românești. Deci, îngemănarea aceasta între sărbătoarea națională bisericească Sfântul Apostol Andrei în 30 noiembrie și Sărbătoarea Națională politică din 1 decembrie arată vocația noastră pentru unitate spirituală și pentru demnitate și unitate națională”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

Catedrala Mântuirii Neamului – începutul împlinirilor

Patriarhul României a anunțat lansarea volumului Catedrala Mântuirii Neamului – începutul împlinirilor, moment ce va avea loc în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei: „Catedrala Mântuirii Neamului, pe care o mai putem numi pe scurt și Basilica Sfântului Andrei din România, a început bine. De aceea, astăzi vom lansa o carte pe care a scris-o domnul Noica recent, Catedrala Mântuirii Neamului – începutul împlinirilor pentru că mai avem o carte scrisă de dânsul cu titlul Catedrala Mântuirii Neamului – istoria unui ideal o sută de ani de luptă până când începe. Ei bine, odată ce a început se continuă. De aceea se spune că la români nu poate sfârși un lucru dacă nu a început. Când a început se poate spune că avem speranța că se poate finaliza. Deci, ca prinos de cinstire adus astăzi Sfântului Apostol Andrei este și începutul împlinirilor acești 20 de metri de construcție sub pământ care înseamnă cele trei subsoluri sau infrastructura Catedralei Mântuiri Neamului. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne vedem cu toții prăznuind sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei în noua catedrală peste vreo patru ani urmând ca pictarea ei să fie mai târziu după ce se usucă pereții și astfel să putem arăta că prețuirea noastră are loc în toată țara, dar în mod deosebit în Capitala României prin această catedrală simbol, necesitate liturgică și simbol spiritual al demnității și unității noastre naționale”.

După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală de către Patriarhul României, a avut loc, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un moment festiv dedicat împlinirii a cinci ani de la sfințirea locului Catedralei Mântuirii Neamului.

Momentul festiv a debutat cu vernisarea expoziției de fotografii Catedrala Mântuirii Neamului – Sala Europa Christiana. De asemenea, a fost prezentat și filmul Catedrala Mântuirii Neamului – Basilica Sfântului Apostol Andrei, realizat de Televiziunea TRINITAS.

În continuare, a avut loc lansarea volumului Catedrala Mântuirii Neamului – începutul împlinirilor, a cărui prezentare a fost făcută de Dl. Constantin Noica, autorul volumului.

Comentarii Facebook


Știri recente