Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Arad și-a sărbătorit astăzi hramul

Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Arad și-a sărbătorit astăzi, 8 iunie 2009, hramul. Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei, alături de soborul preoților și diaconilor și în prezența unui impresionant număr de credincioși a săvârșit Sfânta Liturghie la primul hram al Catedralei arădene de când aceasta a fost sfințită de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de membrii Sfântului Sinod.

În cuvîntul de învățătură rostit, Chiriarhul a subliniat importanța Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt în viața creștinilor și într-un mod aparte a sărbătorii Sfintei Treimi pentru credincioșii arădeni, în această zi Noua Catedrală sărbătorindu-și hramul. Au fost readuse în atenție motivele istorice și ecleziastice care au premers alegerea hramului – rolul Aradului la realizarea Marii Uniri, dorința primului ctitor al Catedralei de a contribui la edificarea unei biserici care să poarte acest hram și gândul clerului și credicioșilor din această parte de țară ca Noua Catedrală arădeană să aibă un hram reprezentativ pentru întreaga eparhie.

Preasfinția Sa a prezentat apoi semnificațiile citirilor biblice ale zilei (Efeseni 5, 8-19 și Matei 18, 10-20) și actualitatea acestora în zilele noastre, îndemnând pe cei prezenți la curăție sufletească spre asemănare cu copiii, la o permanentă stare de veghe pentru împlinirea voii lui Dumnezeu. Sărbătoarea Sfintei Treimi este sărbătoarea unității creștinilor, a unității între părinți și copii. Prin hotărâre sinodală, prima duminică după 1 Iunie, Ziua Internațională a copilului, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ziua mamei și a copilului, în chip fericit anul acesta chiar în Duminica Rusaliilor. În acest context, Preasfințitul Timotei a subliniat necesitatea așezării pe o temelie puternică, pe valorile creștine a familiei, a tinerilor, a copiilor, având model sfinții primelor veacuri care au statornicit adevărul de credință în Sfânta Treime.

Sărbătoarea Pogărârii Sfântului Duh reprezintă bucuria credincioșilor de a primi ploaia darurilor Duhului Sfânt în viața lor, pentru a trăi în pace, în liniște, în dragoste frățească sub pronia mereu iubitoare a Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Episcopia Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei

Comentarii Facebook


Știri recente