Catedrala episcopala din Roman are ca ocrotitoare pe Sf. Cuv. Parascheva

Sfantul lacas a fost ridicat in secolul al XVI-lea, iar in decursul anilor a suferit reparatii importante la turla, la altar, precum si la naosul bisericii, fara insa a se afecta prea mult formele originare. Parintele Ciprian Marius Closca, consilier cultural al Episcopiei Romanului, ne-a oferit detalii: ‘Din actuala biserica care este construita de Petru Rares impreuna cu familia sa, se mai pastreaza din acea pictura doar in pridvor si in pronaos cateva zone din fresca originala. Celelalte sunt rodul episcopilor de mai tarziu care au innoit si au realizat lucrari deosebite, restaurand si repictand biserica in intregime. In prezent, biserica se afla intr-o stare exceptionala de functionare, cu toate dotarile si utilitatile, iar pictura a fost curatata si spalata intre 1990 si 2000 si s-a restaurat si catapeteasma’.

Desi Catedrala episcopala din Roman dateaza din anii 1500, Episcopia Romanului dateaza de peste 700 de ani, fapt atestat de mai multe documente ale vremii: ‘Asa cum reiese dintr-un documnet al regelui maghiar Bella, primit de la papa Grigorie al IX -lea, in 1234, in care mentiona ca in zona Moldovei exista mai multe episcopii ortodoxe, intre care si Episcopatul Milcoviei. Se refera la Episcopia Romanului, de unde rezulta si din documentele mai tarzii ce reliefeaza ca autonomia Episcpoiei Romanului se intindea dincolo de Milcov, pana in zona Buzaului de astazi’.

Episcopia Romanului a constituit de-a lungul veacurilor si un important centru de cultura medievala romaneasca, in scaunul sau aflandu-se adesea carturari de un recunoscut prestigiu, cu multiple preocupari spirituale si un larg orizont de cunoastere. In acest sens avem detalii tot de la parintele Ciprian Marius Closca: ‘Ca personalitati deosebite care au activat in cadrul Episcopiei Romanului mentionam pe marele Dosoftei, care avea sa devina Mitropolitul Moldovei, si se pare ca aici ar fi elaborat cea mai mare parte din monumentala sa lucrare ‘Psaltirea in versuri’. O alta figura marcanta a Episcopiei Romanului este episcopul Leon Gheuca, apoi Veniamin Costachi, Melchisedec Stefanescu si altii’.

Parintele consilier Ciprian Marius Closca ne-a vorbit si despre programul liturgic de la Catedrala episcopala din Roman, precum si despre programul prilejuit de hramul sfantului lacas: ‘Se savarseste Sf. Liturghie in fiecare duminica si in fiecare sarbatoare, avand in vedere ca in timpul saptamanii sa savarseste Sf. Liturghie in paraclisul alaturat cladirii Episcopiei Romanului. Asadar, in 14 octombrie 2005, Episcopia Romanului serbeaza si ea alaturi de Mitropolia Moldovei, de Catedrala mitropolitana din Iasi, hramul dedicat Cuv. Parascheva, 600 de ani de istorie consemnata de documente. Ziua va debuta cu savarsirea Privegherii, apoi Sf. Liturghie savarsita de un impresionant sobor de preoti slujitori ai Catedralei Episcopiei Romanului, impreuna cu credinciosii pelerini care vor veni aici si cei care vor dori sa fie alaturi de noi la aceasta sfanta si dumnezeiasca slujba’.

Comentarii Facebook


Știri recente