Catedrala episcopală din Huși își serbează hramul

Catedrala episcopală din Huși, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, își serbează mâine, 29 iunie 2011, hramul, informează „Ziarul Lumina”.

Cu acest prilej, aseară a fost adusă de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Sfânta Liturghie din ziua hramului va fi săvârșită de IPS Mitropolit Teofan, PS Corneliu și PS Calinic Botoșăneanul. Tot mâine, PS Corneliu împlinește doi ani de când a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Hușilor.

Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați mâine să participe la hramul Catedralei episcopale din Huși, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sărbătoriți de Biserica noastră pe 29 iunie. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început aseară cu slujba Vecerniei și a Pavecerniței mici, care a fost urmată de întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, adusă cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor. A urmat citirea Acatistului Maicii Domnului, bucuria celor necăjiți, slujba Aghesmei mici și Taina Sfântului Maslu. În această dimineață se vor oficia Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, iar apoi programul liturgic va continua cu Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului (ora 14:00), Paraclisul Maicii Domnului (ora 15:00), slujba Privegherii (18:00) și Taina Sfântului Maslu (ora 20:00). Sfânta Liturghie va fi săvârșită mâine dimineață de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, și de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Preoții și credincioșii din Eparhia Hușilor vor sărbători mâine doi ani de când Preasfințitul Corneliu a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Hușilor.

Golgota Eparhiei Hușilor

Catedrala arhiepiscopală din Huși a fost construită de Sf. Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curții domnești, funcționând de-a lungul timpului ca mănăstire și Catedrală episcopală (începând din anul 1598). Monument istoric de valoare, a fost reconstruit în secolele XVIII-XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor și pisania din vremea marelui voievod. Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată și jefuită în 1711 de tătari și reclădită în perioada 1753-1756 de către episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica. Biserica a fost pictată de Gheorghe Tattarescu, între 1890 și 1891, pictură refăcută în 1945 și în 1996.

‘Episcopia Hușilor este o eparhie veche, a treia din Moldova, întemeiată în anul 1598. A fost foarte lovită și a trebuit să poarte drumul Golgotei, întrucât în anul 1949 Guvernul comunist a desființat-o. Timp de 50 de ani, Episcopia Hușilor nu a avut păstor, fiind încorporată în Eparhia Romanului de atunci. A fost reînființată în anul 1996, iar acum reclădim cu ajutorul lui Dumnezeu Biserica cea vie. Avem construcții de biserici în satele în care nu au existat niciodată sfinte lăcașuri’, a spus Preasfințitul Corneliu.

Comentarii Facebook


Știri recente