Catedrala episcopala din Husi isi sarbatoreste hramul

Catedrala episcopala din Husi are hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Biserica a fost construita de catre binecredinciosul voievod Stefan cel Mare si Sfant in anul 1495, in cadrul curtii domnesti, functionand de-a lungul timpului ca manastire si Catedrala episcopala. Monument valoros la origine, dar reconstruit in secolele XVIII-XIX, mai pastreaza astazi doar urmele temeliilor si pisania din vremea marelui voievod. PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, ne-a spus ca ‘biserica initiala pe care a zidit-o domnitorul nu mai exista, deoarece pe timpul cand episcopul de Husi, Iacob Stamatti, la 1793, in urma unui cutremur puternic, el a fost nevoit sa darame toata biserica care mai ramasese si sa reconstruiasca alta. Alte modificari puternice si semnificative in constructia si in arhitectura acestei biserici s-au intamplat in secolul al XIX-lea, in timpul episcopului Silvestru Balanescu care a introdus oarecum influenta arhitectonica ruseasca’.

Intre anii 1949-1996, episcopia a fost inchisa, Catedrala functionand ca o simpla biserica de parohie, ca un schit, iar apoi ca o manastire. Cu prilejul redeschiderii episcopiei din anul 1996, biserica a fost reparata prin stradania PS Ioachim, episcop al Husilor. PS Corneliu Barladeanul ne-a spus ca ‘in momentul instalarii PS episcop erau inca lucrari de consolidare. PS Ioachim a redat frumusetea Catedralei, impodobind-o cu o pictura, cu un nou iconostas, cu marmura, strani, sculpturi si alte lucruri fumoase’.

In cadrul Centrului eparhial Husi functionaza si palatul episcopal, construit de catre episcopul Iacob Stamatti, in 1782-1792, pe ruinele palatului domnesc. In apropiere se afla si muzeul episcopal de arta religioasa si carte veche, cu obiecte ce dau marturie despre prezenta crestinismului inca din cele mai vechi timpuri in aceasta parte a tarii de. Cateva dintre cele mai valoroase obiecte ale muzeului ne-au fost prezentate de catre PS Corneliu Barladeanul: ‘Avem un tron care se spune ca ar fi apartinut lui Petru Rares, avem Cazania lui Varlaam care este prezenta pretutindeni in marile centre episcopale din tara, nu numai in Moldova, ci si in Transilvania, precum si in Tara romaneasca, avem o Descriptio Moldaviae a lui Dimitrie Cantemir, avem cateva daruri pe care tarina Ecatenia a II-a le-a dat episcopilor de Husi, mai exista foarte multe obiecte legate de viata manastireasca si parohiala din cuprinsul Episcopiei Husilor’.

De asemenea, PS Corneliu Barladeanul ne-a vorbit si despre insemnatatea hramului Catedralei episcopale din Husi pentru credinciosii care vin si se inchina in acest sfant lacas: ‘In fiecare an, la 29 iunie, se sarbatoreste hramul Catedralei inchinat Sf. Apostoli Petru si Pavel, care aduna multime de credinciosi, de preoti, si care marturisesc inca o data puterea credintei si a rugaciunii, izbanda crestinismului prin zelul misionar al celor doi mari Apostoli care au cucerit lumea prin cuvantul Evangheliei si prin puterea credintei lor. Hramul acestei biserici este un prilej de misiune si de bucurie, fiindca el aduna credinciosii pe care ii invata si ii lumineaza in cunoasterea adevarului care duce la viata cea vesnica’.

Comentarii Facebook


Știri recente