Catedrala Episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 25 aprilie, A doua Zi de Paști. Tot astăzi se face și sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Întrucât ziua de 23 aprilie, închinată cinstirii sfântului, a coincis cu Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor, sărbătoarea a fost mutată astăzi.

La Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Giurgiu, care astăzi și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează episcopiagiurgiului.ro.

Cu acest prilej, în curtea Catedralei, într-un spațiu special amenajat, au fost așezate spre închinare părticele din moaștele Sf. M. Mc. Gheorghe și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica Parohiei Letca Nouă. În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul eparhiei Giurgiului a vorbit despre valoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, care și-a asumat moartea de bunăvoie pentru a ne deschide și nouă intrarea în viața veșnică, în Împărăția Sa. Astfel, sensul morții s-a luminat odată cu Jertfa Mântuitorului și tristețea ei s-a transformat în bucuria Învierii, a biruinței Lui asupra păcatului și a diavolului.

De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre viața pilduitoare a Sf. M. Mc. Gheorghe și despre jertfa pe care Sfântul o aduce lui Dumnezeu ca prinos de dragoste. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este recunoscut de către întreaga creștinătate ca fiind Purtătorul de biruință, cel care, prin luptă susținută de dragoste, a reușit să ofere, ca prețios exemplu de viețuire creștinătății, însăși imaginea sa de biruitor, așa cum reiese și din minunata iconografie adusă ca prinos de cinstire a sa, a încheiat Preasfințitul Părinte.

Totodată, pentru această zi au fost pregătite sute de pachete care au fost dăruite în semn de prețuire credincioșilor prezenți la aceste manifestări religioase închinate celui de al doilea ocrotitor al Catedralei Episcopale din Giurgiu. Această impunătoare biserică a fost construită între anii 1840-1852, în decursul timpului suferind câteva transformări majore. Construcție măreață, ce poartă în sine specificul arhitecturii bizantine caracterizat de linii drepte și arce de cerc rotunde, cu ziduri groase, stâlpi pătrați, ferestre mari și turle cu calote sferice, având la vremea ridicării aerul specific epocii în care s-a născut, biserica zidită la jumătatea secolului al XIX-lea suferă unele transformări în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Sub arhipăstorirea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Catedrala Episcopală a intrat într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, fiindu-i schimbată pardoseala cu plăci de granit, iar acoperișul a fost învelit cu tablă de cupru. Sfântul locaș a fost împodobit cu frumoase piese de mobilier sculptat, iar ferestrele au fost înlocuite cu unele noi de tip vitraliu, a fost restaurată catapeteasma și pictura interioară și au fost realizate ample lucrări de consolidare și restaurare a exteriorului.

Toate aceste lucrări au fost încununate de momentul resfințirii acestei mărețe biserici în ziua de 23 aprilie 2010. Slujba de resfințire a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a acordat Catedralei Episcopale și cel de al doilea hram, „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Comentarii Facebook


Știri recente