Catedrala Episcopală din Giurgiu a fost resfințită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

La Giurgiu, cu ocazia sărbătorii Sfântului Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, a avut loc slujba de resfințire a Catedralei Chiriarhale. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Alături de Preafericirea Sa au slujit următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Neofit, Mitropolit de Ruse – Bulgaria, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Mai multe detalii aflăm de la corespondentul Radio TRINITAS prezent la evenimente, Cornel Enache: „Catedrala Episcopală din Giurgiu a fost resfințită în această dimineață de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de soborul de ierarhi prezenți la eveniment. Sunt prezenți nu mai puțin de treisprezece ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfințitul Neofit Mitropolitul de Ruse din Bulgaria. Toți acești au sosit în procesiune în jurul orei 09:00 aici la Catedrală, urmați la scurt timp de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. A urmat resfințirea Catedralei și Sfânta Liturghie care este în plină desfășurarea la această oră. În tot acest timp sute de oameni continuă să se închine la moaștele Sfântului Mucenic Gheorghe aduse special din Italia, de la Episcopia Romano Catolică din Chiavari, provincia Liguria.”

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că la sfințirea sau resfințirea unei biserici, așa cum este cazul Catedralei din Giurgiu, în piciorul Sfintei Mese se așează numai moaște ale martirilor arătând legătura dintre iubirea jertfelnică a lui Hristos față de oameni și iubirea sfinților martiri față de Dumnezeu, după cum a spus Cornel Enache.

După oficirea Sfintei Liturghii Patriarhul României a dăruit în semn de prețuire Preasfințitului Ambrozie un engolpion, o sfântă cruce pectorală și o cruce de binecuvântare, după cum ne informează site-ul episcopiagiurgiului.ro. Totodata, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat părintelui protosinghel Teodor Șerban, Eclesiarhul Catedralei Episcopale și consilier economic în cadrul Centrului eparhial, Crucea patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. La aceste evenimente deosebite au luat parte și numeroase oficialități centrale și locale: Dl. Adrian Lemeni, Secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor, Dl. Sergiu Noruț Stănișteanu, Prefectul jud. Giurgiu, Dl. Robert Cristoi, subprefect, Dl Daniel Alexandru Fița, subprefect, Dl Dumitru Beianu, Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dl. Lucian Iliescu, Primarul mun. Giurgiu și Dl. Deputat Victor Boiangiu.

După cum ne informează site-ul episcopiagiugiului.ro Prefericitul Părinte Patriarh Daniel, la propunerea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oferit distincția „Ordinul Sf. Ap. Andrei’ pentru implicarea deosebită de care au dat dovadă în sprijinirea activităților social-filantropice și misionar-culturale, desfășurate de Episcopia Giurgiului pentru Dl. Dumitru Beianu, Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dl. Lucian Iliescu, Primarul mun. Giurgiu și Dl. Deputat Victor Boiangiu.

La aceste evenimente istorice au participat mii de credincioși din Episcopia Giurgiului.

Comentarii Facebook


Știri recente