Catedrala episcopala din Galati va sarbatori 100 de ani de la punerea pietrei de temelie

Desi data la care a fost oficiata slujba punerei pietrei de temelie este 27 aprilie 1906, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, a hotarat ca anul jubiliar al Catedralei sa fie sarbatorit maine, 17 octombrie, cu prilejul aducerii la Galati a moastelor Sf. Ierarh Nectarie de Eghina. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele arhim. Daniel Oltean, vicar administrativ al Episcopiei Dunarii de Jos: ‘PS Episcop Casian a randuit ca in ziua de 17 octombrie sa se sarbatoreasca anul jubiliar al Catedralei. Sarbatoarea, insa, este cea din 27 aprilie, pentru ca in aceasta zi, in anul 1906, printul Ferdinand si principesa Maria, alaturi de episcopul Pimen Georgescu, viitorul mitropolit al Moldovei, au pus piatra fundationala a acestei Catedrale. Dar, pentru ca s-a dorit o imbinare fericita a sarbatorii comemorative cu aceea a unui eveniment spiritual s-a randuiat ca ziua de 17 octombrie, ziua aducerii la Galati a moastelor Sf. Apostol Andrei in anul 1996, sa corespunda acestui eveniment’.

In acest cadru, maine, la Catedrala episcopala din Galati, vor fi sarbatoriti 100 de ani de la punerea pietrei de temelie si 10 ani de la aducerea la Galati a moastelor Sf. Apostol Andrei. De asemenea, va fi oficiata slujba de resfintire a Catedralei episcopale. ‘In aceasta zi, la Galati, va avea loc mai intai aniversarea aceasta frumoasa a unui centenar de existenta, apoi aniversarea a 10 ani de la sosirea moastelor Sf. Apostol Andrei la Galati, apoi va avea loc resfintirea Catedralei, care isi incheie intr-un fel traseul extrem de lung si extrem de anevoios, dar plin de bucurie, acela al restaurarii Catedralei, operatiune care a inceput in anul 1989 si care a continuat vreme de 17 ani, implicand lucrari de consolidare de infrastructura si extrastructura, Catedrala fiind de fapt reconstruita si reconsolidata. De asemenea, pictura originala din anul 1957 a fost curatata complet, a fost pavat asezamantul din jurul Catedralei cu piatra noua, au fost refacute imprejurimile, iar in curtea Centrului eparhial a fost construita o noua cladire, un centru cultural, pastoral si misionar cu numele Sf. Ioan Casian, care va fi inaugurat in aceasta zi’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…