Catedrala episcopala din Galati isi sarbatoreste hramul

Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre un sobor de 12 ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Din partea PF Parinte Patriarh Daniel a fost delegat PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Dupa citirea pericopei evanghelice, PS Varsanufie a dat citire mesajului PF Parinte Patriarh Daniel, mesaj din care va prezentam un fragment: ‘Dupa cum se cunoaste in ultimul timp, manifestarile organizate de Centrul eparhial din Galati au crescut in importanta misionara, spirituala, culturala si sociala, astfel incat toata luna noiembrie este consacrata in acest oras cinstirii intaiului Apostol al romanilor. Am avut mai multe prilejuri in slujirea noastra sa participam la sarbatorile Sf. Ap. Andrei organizate de Episcopia Dunarii de Jos. Am fi dorit ca si de aceasta data sa raspundem favorabil PS Voastre si autoritatilor galatene, insa am fost retinut de programe prestabilite la Sf. Patriarhie legate atat de sarbatorirea Sf. Ap. Andrei, punerea pietrei de temelie pentru noua Catedrala patriarhala, cat si cele legate de sarbatoarea nationala. In zi de sarbatoare dorim sa felicitam atat de PS Voastra si pe slujitorii Centrului eparhial, cat si pe reprezentantii autoritatilor centrale si locale, ierarhii si clericii prezenti cu prilejul sarbatoririi ocrotitorului spiritual al municipiului Galati. Rugam pe Hristos Mantuitorul ca prin rugaciunile Sf. Ap. Andrei sa-si reverse harul Sau asupra tuturor celor care asteapta de la El mare si multa mila’.

A urmat apoi cuvantul PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, care a multumit PF Parinte Patriarh Daniel pentru mesajul transmis: ‘Multumim PF Parinte Patriarh Daniel pentru mesajul cald, parintesc si fratesc pe care l-a trimis credinciosilor si slujitorilor Eparhiei Dunarii de Jos, precum si ierarhilor prezenti aici, in frunte cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, dar si tuturor celor ce astazi cinstesc pe intaiul chemat de Domnul – Sf. Apostol Andrei, ca sa ne cheme la randul sau si pe noi mai aproape unii de altii ca sa descoperim comuniunea si solidaritatea noastra ca si crestini’.

PS Episcop Casian s-a referit apoi la insemnatatea deciziei Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin care ziua de sarbatorire a Sf. Apostol Andrei sa fie sarbatoare nationala bisericeasca: ‘Sfantul Ap. Andrei este ocrotitorul Bisericii Ortodoxe Romane si a poporului roman. Invatam de la Sf. Andrei ca o initiativa locala intotdeauna poarta in sine germenele comunitar si ca o sarbatoare ca aceasta, smerita si modesta de la Dunarea de Jos, a devenit o sarbatoare nationala’.

Comentarii Facebook


Știri recente