Catedrala din Turnu Severin a îmbrăcat haină de sărbătoare

Credincioșii severineni au venit astăzi, 28 aprilie, în Săptămâna Luminată, în număr mare să înalțe rugăciuni la racla moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul așezată spre închinare și cinstire pe un baldachin special amenajat din fața Catedralei Episcopale. Sfintele moaște au fost aduse miercuri, 27 aprilie de către o delegație clericală vâlceană condusă de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și scoase la închinare după slujba Vecerniei mari și a Acatistului Sfântului Grigorie Decapolitul.

Începând cu ora 9.30, pe platoul din fața Catedralei Episcopale, a fost oficiată Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, ocrotitorul Severinului.

După cum ne informează episcopiaseverinului.ro, din soborul de ierarhi ai Sfântului Sinod, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei au mai făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei Preasfințitul Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic al Catedralei Episcopale, condus de Arhid. Drd. Adrian Mazilița.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a îndemnat credincioșii severineni la cucernicie și la urmarea exemplelor sfinților celor bineplăcuți lui Dumnezeu.

„În această sfântă zi, după praznicul luminos al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, suntem cu toții cuprinși de această lumină dumnezeiască ce s-a revărsat din Însuși Trupul Domnului cel înviat. Învierea a cuprins din interior întreaga omenire. A cuprins-o și a transformat-o așa cum cuprinde focul fierul și îl înroșește, sau cum cuprinde pâinea aluatul și îl înroșește. Sfinții Mucenici, pătrunși de realitatea Învierii au mărturisit pe domnul Hristos cu prețul vieții lor, conștienți fiind că jertfa este mijlocul suprem de a ajunge în împărăția cerurilor. Din viața Sfântului Mucenic Gheorghe aflăm că era totdeauna preocupat cu Împăratul Hristos, ostaș fiind și având grija să nu adune în suflet nimic care să îl despartă de El. Să încercăm și noi, ca prin Sfintele Taine și prin Sfântul Botez să ne facem următori sfinților, ca să dobândim viața cea veșnică și împărtășirea de Hristos, Care ne dă totul cu prisosință „, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Preasfințitul Nicodim a adresat cuvânt de mulțumire fraților întru arhierie și a îndemnat credincioșii la rugăciune către Sfinții Gheorghe și Grigorie:

„Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să sărbătorim pe lângă Învierea Domnului și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Am trăit bucuria prezenței aici a sfintelor moaște ale Sf. Grigorie Decapolitul de la mănăstirea Bistrița, aduse de către Preasfințitul Emilian. Suntem încredințați că Sf. Gheorghe și Sf. Grigorie ne privesc de sus și înalță rugăciuni înaintea tronului Dumnezeirii pentru toți creștinii prezenți la această sărbătoare. Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o ploaie caldă, pe care am primit-o ca o binecuvântare trimisă din nemăsurata Sa milă. Am participat la o slujbă deosebită,datorată prezenței înaltelor fețe bisericești pe care le-am primit cu dragoste în mijlocul nostru. Să fim în aceste zile de sărbătoare cu gândul la Dumnezeu, mulțumindu-I pentru binefacerile aduse asupra noastră. Le mulțumim tuturor fraților noștri episcopi, și mai ales fratelui nostru, Preasfințitului Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord,care s-a ostenit să fie în zi de praznic lângă noi. Îl rugăm pe Preasfințitul Emilian Lovișteanul, ca prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Gherasim să ne aducă și la anul moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de hramul Catedralei noastre”, a spus Preasfinția Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente