Catedrala din Satu Mare gazduieste cea de-a IV-a editie a festivalului coral ‘Samfest’

La Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’ din municipiul Satu Mare a debutat ieri cea de-a IV-a editie a Festivalului International Coral ‘Samfest’. Evenimentul este organizat de Asociatia Romana de Cant Coral, Asociatia Corala ‘Adagio’, in colaborare cu o serie de institutii de cultura din Satu Mare. In deschiderea festivalului au concertat grupurile ‘Adagio’ si ‘Excelsor’ din Satu Mare, alaturi de grupul coral barbatesc din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Gheorghe’ din Roman, judetul Neamt. Pana sambata, coruri din tara si din strainatate vor sustine concerte de muzica religioasa si laica, dar vor desfasura si alte activitati artistice. Mai multe detalii despre acest eveniment am aflat de la organizatorul festivalului Ioan Petrovici, presedintele Asociatiei Corale Adagio si profesor de muzica la Colegiul ‘Ioan Slavici’ din Satu Mare: ‘Festivalul se incadreaza in imaginea unuia care se desfasoara si in strainatate, cam in acelasi mod, adica avand loc concerte individuale si comune pentru participanti. De asemenea, participantii se organizeaza in 7 ateliere care sunt discutate in prealabil cu dirijorii care doresc sa vina aici si care cuprind in esenta muzica religioasa si muzica laica. Pentru aceasta, dimineata, intre orele 09.00-12.00, se lucreaza pe atelierele propuse. De la ora 16.30 au loc concerte religioase in bisericile din municipiul Satu Mare, concerte care cuprind un repertoriu adecvat si care dureaza 25-30 de minute pentru fiecare formatie participanta. Apoi, se lucreaza din nou pentru ateliere, dupa care se trece la seratele corale, unde se prezinta repertoriul laic’.

Presedintele Asociatiei Corale Adagio, Ioan Petrovici, ne-a spus si care este principalul obiectiv al organizarii editiei a IV-a a Festivalului International Coral Samfest: ‘In primul rand promovarea muzicii romanesti, religioasa si cea populara, de inspiratie folclorica. Vrem sa promovam ceea ce este romanesc, pentru ca acesta este cel mare castig pe care il putem avea. Imaginea noastra prin muzica religioasa poate schimba in bine imaginea Romaniei’.

Sambata, Festivalul Coral ‘Samfest’ se va incheia cu trei manifestari care vor avea loc la Biserica ‘Sf. Arhangheli’ si la Filarmonica de Stat ‘Dinu Lipatti’ din satu Mare. Dintre aceste evenimente amintim concertul de muzica corala religioasa care va fi interpretat in colaborare cu orchestra filamonicii. ‘Sambata vor avea loc concerte cu muzica religioasa la Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din municipiul Satu Mare, atelierele laice vor fi prezente la Filarmonica din Satu Mare, iar seara vom avea un concert vocal simfonic in care va fi prezentata muzica religioasa’, a concluzionat Ioan Petrovici.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…