Catedrala din Motru a fost resfințită

După mai bine de 25 de ani de muncă asiduă, gorjenii din orașul Motru au o nouă catedrală. Sfântul locaș cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost resfințit duminică, 4 septembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. După cum ne informează mitropolia-olteniei.ro, peste două mii de credincioși au participat la slujba de resfințire a Catedralei „Sfânta Treime” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Motru, Protoieria Târgu Jiu Nord, județul Gorj. Momentul a fost unul cu totul aparte, având în vedere ca lucrările de pictură și ultimele finisaje interioare și exterioare au fost definitivate.

Depărtarea de „grija cea lumească”

Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Irineu, Întâistătătorul Bisericii Oltene, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a arătat că Biserica este spațiul în care omul poate dobândi în chip desăvârșit comuniunea cu Dumnezeu și Împărăția Cerurilor: „Biserica este una, pentru că una este casa lui Dumnezeu. De aceea, într-o rugăciune către Maica Domnului spunem: «În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești ușă cerească, deschide-ne nouă ușa milei tale»(Tropar din timpul Postului Mare)”. Aici, în Biserică, se împlinesc cuvintele Domnului: «Iată Eu voi fi cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului» (Matei 28, 20). Iată de ce Sfânta Biserică cât este de importantă pentru viața noastră. Aici ascultăm Sfânta Liturghie și ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos spre iertarea păcatelor și spre viața de veci”.

În continuare, pornind de la învățătura pericopei evanghelice duminicale, IPS Părinte le-a vorbit credincioșilor despre posibilitatea unei evaluării corecte a bunurilor pământești, în perspectiva vieții veșnice: „Mântuitorul Hristos îi cere tânărului din Evanghelia de astăzi să îndepărteze de la inima sa toată grija cea lumească pentru a câștiga Împărăția Cerurilor. Îl îndeamnă să renunțe la toate bogățiile sale și să-I urmeze. Aceasta nu se putea realiza decât printr-o despovărare. Înțelegem de aici că Mântuitorul nu ne cere să renunțăm la cele necesare existenței noastre, ci dorește să așezăm deasupra lor mântuirea și făgăduința bunătăților celor veșnice. Este adevărat că bogăția ne dă un confort, o satisfacție și chiar o aparentă fericire care, dacă nu învățăm să o stăpânim, se transformă în durere și amar. De aceea suntem îndemnați la Sfânta Liturghie să lepădăm din existența noastră toată grija cea lumească pentru a-L putea primi «pe Cel înconjurat în chip nevăzut de celtele cele îngerești», pe Împăratul sufletelor noastre”.

Pentru osteneala depusă la ridicare și înfrumusețarea sfântului locaș, părintele iconom stavrofor Dumitru Ciobotea, parohul bisericii, a primit o gramată de mulțumire pecetluită cu semnătura IPS Părinte Irineu. De asemenea, preotul Dan Zglobiu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Au mai primit gramate de mulțumire reprezentanții oficialităților locale, implicate în finalizarea lucrărilor.

Catedrala cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost temeluită în anul 1996 de înalt preasfințitul Nestor Vornicescu, pe atunci Mitropolit al Olteniei. Lucrările de construcție au fost finalizate în anul 2003. La data de 4 aprilie 2004, sfântul locaș a fost sfințit și dat în folosința cultului de IPS Teofan. Pictura, executată în tehnica fresco, a fost finalizată anul trecut de o echipă de artiști plastici, conduși de părintele Adrian Tuluc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…