Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Nicolae” din Rm. Vâlcea și-a sărbătorit ocrotitorul

Astăzi, 6 decembrie 2009, în ziua prăznuirii „Sf. Ierarh Nicolae”, Înaltpreasfințitul Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea care îl are ca ocrotitor pe acest mare sfânt ierarh.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii în seara zilei de 5 decembrie, iar astăzi a continuat cu slujba Utreniei și cu Sfânta Liturghie.

În timpul Sf. Liturghii a fost hirotonit ca preot, diaconul Vladu Cătălin din orașul Drăgășani, pentru parohia Aninoasa, com Glăvile, din județul Vâlcea și părintele ieromonah Sebastian Mihalcea a fost hirotesit protosinghel.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învățătură rostit, a elogiat viața și activitatea Sf. Ierarh Nicolae , sfătuindu-i pe credincioși să-i urmeze exemplul în lucrarea pentru mântuirea sufletului. După cuvântul de învățătură, a urmat slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt locaș, informează Arhiepiscopia Râmnicului.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea au participat stareții și starețele de la mânăstirile din Eparhia Râmnicului, autorități locale și de stat, preoți și credincioși din parohiile Arhiepiscopiei și peste 1000 de credincioși din municipiu și din țară.

Actuala biserică a Catedralei din Râmnic, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea și dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent și distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, așa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868).

Prin bunăvoința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Vâlcea a primit în dar,cu prilejul înălțării la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, care conține un Engolpion cu părticele din moaștele sfântului.

Cu osteneala și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cutremurul din 1986, Catedrala a fost consolidată și în același timp s-a refăcut pictura de către pictorul bisericesc Toma Lascoi. În ultimii ani Biserica Catedrală a fost dotată cu o nouă stație de amplificare, instalație de aer condiționat, mobilier nou, iconostase, candelabre, vase și odoare de cult. În anul 2001 s-a refăcut tencuiala exterioară și pavajul din marmură, iar în 2003 a fost spălată pictura.

Comentarii Facebook


Știri recente