Catacombe deschise in mod special pentru o zi

Cateva catacombe din Roma, care in mod normal sunt inchise publicului, au fost deschise ieri, in sarbatoarea proto-martirilor Romei. Comisia Pontificala pentru Arheologia Sacra a ordonat deschiderea pentru o zi a acestor catacombe pentru a spori aprecierea pentru bogata mostenire crestina a Romei. In plus Episcopul Mauro Piacenza, presedintele Comisiei Pontificale, a celebrat ieri Liturghia in bazilica Ss. Nereus si Achilleus, martiri ai Bisericii primare, in memoria tuturor martirilor Romei din perioada primilor ani de crestinism.

Este pentru prima oara cand se ia o astfel de initiativa in sarbatoarea proto-martirilor, a spus Episcopul Piacenza. El a explicat faptul ca aceasta hotarare s-a luat pentru a atrage atentia asupra catacombelor, ca locuri unde primii martiri si-au marturisit in mod eroic credinta. Catacombele, a adaugat el, trebuie recunoscute nu doar ca locuri arheologice, ci si ca locuri de transmitere a credintei crestine si de intalnire cu aceasta. Episcopul Piacenza a spus ca spera ca initiativa sa ajute la transformarea catacombelor in locuri de reflectie, rugaciune, cateheza – locuri pentru evanghelizare. Incurajand vizitatorii sa reflecteze asupra vietii si mortii martirilor din Roma, care au murit in urma persecutiilor ordonate de Imparatul Nero intre anii 63 si 65, se spera ca aprecierea mostenirii crestine a orasului sa creasca tot mai mult. Intentia este ca acest tip de evenimente sa devina anual.

Catacombele au fost initial locuri de inmormantare pentru comunitatile crestine si evreiesti. Dar odata cu persecutia asupra Bisericii, utilizarea catacombelor crestine s-a modificat, si au devenit locuri pentru refugiere, unde se si celebrau Liturghii ascunse de ochii persecutorilor. Odata cu Papa Damascus (366-384), catacombele au devenit locuri de devotiune pentru primii martiri, si locuri unde primii pelerini din intregul imperiu roman venea pentru a-i venera pe sfinti. Conform legii romane, care interzicea inmormantarea in teritoriul orasului, catacombele se afla la periferia orasului. Cinci catacombe sunt deschise in mod normal vizitatorilor: ale Ss. Calistus, Sebastian, Domitila, Priscila si Agnes. Ieri au fost deschise in mod exceptional si catacombele Ss. Marcelinus si Petru.(ne informeaza www.catholica.ro)

Comentarii Facebook


Știri recente