Casă socială pentru copii săraci în parohia Ivănești, Vaslui

În vecinătatea bisericii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Ivănești va funcționa din 2012 o casă socială care va purta de grijă copiilor care provin din familii dezmembrate, sărace și femeilor abuzate, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Parohia Ivănești din județul Vaslui a început din 2008 construirea unei case sociale pe care a așezat-o sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur. Proiectul se adresează în primul rând micilor enoriași cu situație specială. E vorba de copiii ai căror părinți sunt plecați din țară sau de cei care provin din familii cu venituri modeste. ‘La acești copii ne-am gândit în primul rând. Ne-am dorit să avem spațiul necesar pentru a le putea oferi o masă caldă, pentru început chiar o dată pe săptămână. În felul acesta sperăm să le fim alături și, în acest cadru, să putem interacționa mai ușor’, spune pr. Ovidiu Mihalache, parohul de la Ivănești. Patronul spiritual al casei cu destinație socială nu a fost ales întâmplător, Sfântul cu gura de aur fiind cunoscut pentru grija arătată celor săraci și neputincioși. ‘Sfântul Ioan Gură de Aur este un model în opera filantropică, socială, hrănind din fondurile Bisericii pe cei nevoiași și pe văduve’, mai spune pr. Ovidiu Mihalache. Casa socială de la Ivănești, care va fi dată în folosință la sfârșitul anului 2012, cuprinde la parter bucătăria și sala de mese, iar la etaj cinci dormitoare, unde vor găsi adăpost aceleași categorii de copii sau femei abuzate. În prezent, clădirea urmează să fie acoperită.

‘Mergem la casele lor, pentru că mulți nu au hăinuțe să vină la biserică’

Acum, în preajma Crăciunului, copiii din corul parohiei aduc vestea Nașterii Domnului în casele sătenilor, iar celor pe care îi găsesc în lipsuri le oferă câte ceva din puținul lor. ‘Oferim câte un dar celor care vin la biserică sau mergem la casele lor, pentru că mulți nu au nici hăinuțe ca să vină la biserică. În anii trecuți am mers să colindăm la Huși, la Școala Specială (n.r. Școala Specială pentru Elevi cu Deficiență Mintală), sau la Spitalul Județean de Urgență din Vaslui. Încercăm să îi ajutăm și pe stundeții din parohie merituoși sau pe cei care se află în imposibilitatea de a-și plăti chiria’, mărturisește parohul de la Ivănești.

Biserica din centrul satului

Biserica parohială din Ivănești, situată în centrul satului, a fost zidită în anul 1834 pe cheltuiala unui evlavios creștin, Gheorghe Daghie, din caramidă arsă, confecționată manual. În decursul anilor i s-au făcut mai multe reparații de întreținere, atât la exterior, cât și în interior, dintre care amintim pe cea din 1960, când s-au făcut pavajul din jurul bisericii și acoperișul, cu sprijinul și cheltuiala enoriașilor. Tot atunci s-au montat două turle mai mici. În anul 1965 s-a făcut o reparație generală, desfăcându-se complet vechile tencuieli, degradate; au urmat alte restaurări între 1977-1990, iar ultimele, în 2008. Complexul parohial mai cuprinde casa parohială, situată în curtea bisericii, construită de enoriași în 1957, și o clopotniță veche, situată la fosta intrare în curtea bisericii, ridicată pe furci de stejar, pe o fundație din piatră.

Comentarii Facebook


Știri recente