Casa celor 28 de bătrâni de la Hârja

În satul Hârja, aproape de Poiana Sărată, în apropierea Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” există un așezământ social-filantropic patronat spiritual de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, informează Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Zilnic, 16 angajați și câțiva voluntari au grijă de cei 28 de vârstnici, dintre care nouă bătrâni sunt paralizați la pat, treisprezece deplasabili doar cu cărucioare și numai șase se pot deplasa singuri. Bolnavi de coxartroză, tetrapareză spastică, scolioză, arteropatie, diabetici, bătrânii de la Așezământul „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” se luptă să trăiască până în ultimul ceas în condiții demne.

„Este o activitate deosebită. De multe ori plec de acasă dimineața și ajung seara. Ne străduim să fim alături de bătrâni în fiecare moment. Să nu se simtă singuri niciodată. Cu cei care au familie ținem legătura, pentru ca ei să fie la curent cu ceea ce se întâmplă. Îi înștiințăm din timp despre starea de sănătate, astfel încât, la ceasul greu al despărțirii, să poată veni lângă ei. Sunt și mulți care nu mai au pe nimeni. Aici e singura lor casă. Pentru toți ne rugăm și încercăm să îi ajutăm așa cum putem: ca preoți sau medici”, a spus preotul Ilarion. „Ne-am atașat de ei. Pe mulți îi cunosc de 20 de ani. Sunt pacienții mei. Avem o echipă minunată și un preot care ține la oameni și căruia îi pasă de ei. De aceea, și eu mă simt foarte motivată să vin aici, să mă implic în ajutorarea bătrânilor”, a declarat doctorița Marta. „Sunt oameni dependenți de sondă, care, la anumite intervale trebuie schimbată. Trebuie să le facem baie periodic, ori de câte ori este nevoie, și trebuie să le asigurăm tratamentul la anumite intervale orare, și ziua, și noaptea. Cum majoritatea sunt dependenți de cărucioare sau sunt paralizați, trebuie să-i deplasăm la grupurile sanitare ori să-i îngrijim la pat”, mi-a explicat asistenta Elena Costea.

Așezământul de la Hârja a fost construit în anul 2004, de preotul Petrică Leașcu, fiind sfințit la 24 aprilie, de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. S-a concretizat atunci un ideal misionar și social-filantropic al unei parohii cu buni și inimoși creștini. Acum, preotul Ilarion Mâță, noul responsabil de Așezământul social-filantropic de la Hârja, are nevoie de ajutorul tuturor celor care vor să-i sprijine pe acești bătrâni. Se anunță o iarnă grea, iar parohia de la Hârja își dorește ca asistații Așezământului „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” să nu simtă acest lucru.

Toți cei care doresc să ajute această instituție caritabilă o pot face prin donații în contul: RO61RNCB0030013822460001, BCR Onești.

Mai multe amănunte despre așezământ se pot afla pe site-ul www.parohiaharja.lx.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente