Cărți de la Editura Basilica lansate la Bookfest

Editura Basilica a Patriarhiei Române a lansat, ieri, 1 iunie 2012, la Târgul Internațional de Carte Bookfest din București, cartea ‘Parabola Făcliei Aprinse – comunicarea religioasă în era informatică’, semnată de părintele Nicolae Dascălu, și volumul ‘Mănăstirea Văcărești din București, de la origini până astăzi’, de istoricul Octav Dumitru Marinescu, informează Ziarul Lumina.

Evenimentul editorial a fost organizat în pavilionul expozițional C3 de la Romexpo pe Scena Arenă și a reunit membri ai Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, jurnaliști de la Radio France Internationale, personalități din lumea universitară, autorii celor două lucrări, ostenitorii de la Editurile Patriarhiei Române. Prima carte lansată a fost ‘Parabola Făcliei Aprinse – comunicarea religioasă în era informatică’ a părintelui Nicolae Dascălu, directorul ‘Ziarului Lumina’ și coordonatorul Centrului de Presă Basilica.

‘Este o carte care a apărut ca rod fericit al întâlnirii a două domenii. Mass-media, domeniul pe care autorul îl cunoaște foarte bine, și domeniul teologic. Această întâlnire între conștiința religioasă și mijloacele de comunicare în masă se regăsește explicitată cel mai convingător în cartea despre care vorbim’, a spus Vasile Bănescu, directorul Editurilor Patriarhiei Române.

Cartea vorbește despre necesitatea comunicării mesajului religios prin mijloacele moderne de comunicare și despre istoria realizării acestui deziderat prin Institutul Cultural Misionar ‘Trinitas’, care a funcționat la Iași, și acum prin Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

‘Autorul plasează întreaga comunicare religioasă și întreaga analiză în contextul erei informaționale pentru că dorește să îi ofere cărții nu numai dimensiunea științifico-academică, ea putând fi considerată un manual în domeniu, dar în același timp i-a dat și o dimensiune duhovnicească, și un punct de vedere care este fundamentat pe experiența de catedră și de slujire’, a spus Laurențiu Tănase, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București.

‘Lucrarea reflectă și preocuparea de a înțelege lumea în care trăim. Pentru că trăim într-un sistem mediatic, încercând să înțelegi ceea ce faci, ceea ce ești și ceea ce comunici, lași pe foaia scrisă unele impresii, unele venind din cărți și altele din propria experiență. Am înțeles că esențial este să comunicăm cu transcendentul, cu Dumnezeu, și din această comunicare să găsim puterea de a comunica și între noi, chiar și prin comunicarea mediatică, indirectă’, a spus autorul cărții.

Mănăstirea Văcărești, un tezaur pierdut

Tot în cadrul acestei manifestări a fost lansat și volumul ‘Mănăstirea Văcărești din București, de la origini până astăzi’, o monografie construită sub coordonarea bizantinologului și academicianului Emilian Popescu de istoricul Octav Dumitru Marinescu. Monografia dorește recuperarea în parte a profilului religios și cultural al uneia din cele mai cunoscute mănăstiri din București, care a rămas un reper al Ortodoxiei românești agresate și distruse de regimul comunist ateu.

‘Volumul prezintă istoria celei mai mari mănăstiri din București și din țară, care a fost și cea mai bogată mănăstire de la noi, dar și din mediul ortodox. A fost construită în secolul 18, a avut anumite etape, dar existența ei s-a încheiat tragic în anii 1984-1986, când a fost demolată. Ne întâlnim cu o istorie a vieții duhovnicești, culturale, a relațiilor internaționale pe care le-a avut și cu chipurile binefăcătorilor care au apărat-o și înzestrat-o. Autorul este primul care ne dă o lucrare de asemenea amploare despre acest monument, lucrare care a fost alcătuită și pe baza diverselor documente din arhive’, a spus academicianul Emilian Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente