Cartea deschisa a Împărăției. De la Betleemul Nașterii la Ierusalimul Învierii

Editura Polirom a editat volumul Cartea deschisa a Împărăției. De la Betleemul Nașterii la Ierusalimul Învierii al mitropolitului Bartolomeu, al optulea volum din seria de autor Valeriu Anania inițiată în urmă cu 3 ani, informează mitropolia-clujului.ro. Volumul reunește în cele peste 470 de pagini explicarea Sfintei Liturghii și cele 39 de scrisori pastorale de la Crăciun și Paști, precum și 3 pastorale speciale la Duminica Ortodoxiei rostite de Mitropolitul Bartolomeu în cei 18 ani de păstorire ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului.

Cele două lucrări unite în paginile aceleași cărți aparțin genului omiletic și sunt rodul predicării Mitropolitului Bartolomeu de la amvonul Catedralei în cei 18 de ani de arhierie. Dintre liniile de forță ale personalității Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania (1911-2011), cea de propovăduitor al Evangheliei are toate șansele nu doar să-l descrie în profunzime, ci să-l facă roditor în continuare, mult dincolo de orizontul prezentului.

Cele două segmente importante ale volumului sunt prefațate de studiile introductive ale pr. Jean Nicolae de la Alba Iulia și pr. Vasile Gordon de la București, care subliniază receptarea erminiilor liturgice și a Pastoralelor Mitropolitului Bartolomeu în orizontul teologiei românești.

„Dintre liniile de forță ale personalității Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, cea de propovăduitor al Evangheliei are toate șansele nu doar să-l descrie în profunzime, ci sa-l facă roditor în continuare, mult dincolo de orizontul prezentului. Cartea deschisă a Împărăției reprezintă un autentic ghid catehetic născut dintr-o urgență pastorală, clamată adesea în agora noastră teologică, dar numai parțial rezolvată: catehizarea liturgică a credincioșilor… Cartea Împărăției rămâne deschisă moștenitorilor catehezelor liturgice ale Mitropolitului Bartolomeu Anania’, mărturisește părintele Jan Nicolae.

„În iconomia mântuirii, Nașterea și Învierea Domnului sunt noutăți absolute, care au rescris istoria și singurele care contrazic des invocatul adagiu din Ecclesiast «nimic nou sub soare» (1, 9). An de an, reiterarea lor liturgică este marcată și de citirea scrisorilor pastorale primite din partea chiriarhilor, o veche și frumoasă tradiție, în care geniul oratoric și scriitoricesc al Mitropolitului Bartolomeu a strălucit în chip aparte, timp de 18 ani. De altfel, toți cei care l-au ascultat predicând, în duminici și sărbători, știu că el niciodată n-a urcat nepregătit treptele amvonului. Rezultatul? O admirație unanimă, la superlativ, inclusiv din partea adversarilor, fie eterodocși, fie «casnici»’, a precizat părintele Vasile Gordon

Comentarii Facebook


Știri recente