Carte despre personalitatea Arhimandritului Gavriil Stoica

La Editura „Basilica” a Patriarhiei Române a apărut volumul „Arhimandritul Gavriil Stoica. Un monah misionar, iubitor de virtuți și de flori”, informează TRINITAS TV. Cartea, apărută cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, reunește textele mai multor autori. De strângerea materialelor și de pregătirea lor pentru tipar s-a îngrijit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Capitală.

„Arhimandritul Gavriil Stoica a fost un cunoscut duhovnic al Mănăstiri Zamfira unde a slujit vreme de 30 de ani. A fost duhovnic atât pentru soborul călugărițelor din istorica Mănăstire pe care odinioară marele pictor Nicolae Grigorescu a zugrăvit-o, dar și pentru mulți credincioși. De aceea, cartea este o recunoștință a Bisericii, recunoștința pe care Biserica o arată totdeauna față de slujitorii ei, față de fiii ei credincioși”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Textele care alcătuiesc volumul aparțin mai multor ierarhi, preoți, rude sau fii duhovnicești care l-au cunoscut și prețuit pe părintele Arhimandrit Gavriil, duhovnicul maicilor de la Mănăstirea Zamfira, din județul Prahova.

„Pe de o parte, materiale s-au adunat de la unii ierarhi ai Bisericii, de la slujitori care l-au cunoscut, iar unii dintre ei au fost prieteni ai părintelui Gavriil Stoica. Pe de altă parte, s-au adunat materiale și de la fiii sufletești care l-au avut sfătuitor vreme de 20-30 de ani. Aceste amintiri zugrăvesc pe de o parte modul de a fi al unui slujitor al Bisericii și pe de altă parte cuvintele de învățătură pe care fiecare le-a păstrat în modul lui în sufletul său, în cutia cu amintiri care nu ne părăsește niciodată”, a mai subliniat părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Lucrarea, apărută în condiții grafice deosebite, poate fi achiziționată de la magazinele bisericești, precum și de la pangarele lăcașurilor de cult din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente