Carte-album despre Schitul Icoana Nouă

A apărut, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cartea „Schitul Icoana Nouă – Poartă deschisă către cer” scrisă de Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Apărută la Editura „Sf. Mina”, Iași, 2009, în 200 pagini, este o carte-album, în care se regăsesc imagini și evocări, icoane și odoare, chipuri de monahi îmbunătățiți și cronici vechi ale schitului nemțean, biografii de călugări, mărturii și chipuri sfinte ale monahismului din această zonă.

Arhimandritul Timotei, cronicar al acestor locuri de rai (a mai scris printre multe altele și monografia Schitului „Vovidenia”, „Portrete în cuvinte” etc.), se adâncește în această lume fascinantă a istoriei, luminate lăuntric de rugăciunea isihastă a monahilor, și scoate la iveală chipuri de călugări, locuri și evenimente sacre din vatra Neamțului.

Citind această carte, aflăm despre începuturile vieții monahale pe plaiurile nemțene, despre viețuirea isihastă a călugărilor de aici, despre istoria minunilor icoanei Maicii Domnului de la Neamț, și apoi despre Schitul Icoana, cu viețuitorii săi de demult și de azi, cu cărțile și odoarele din vechime, cu slujbele necontenite către Dumnezeu, cu personalitățile care au viețuit sau au trecut prin acest loc de rai. E o intrare într-o lume a minunii și a bucuriei, în care omul cinstitor de Dumnezeu devine luminător al lumii, în care rugăciunea fierbinte și pocăința continuă devin izvor de apă dumnezeiască în viețuitorii muntelui, în care frumusețea locurilor și vechimea zidurilor și a slujirii au pogorât raiul în inimi și l-au dăruit Bisericii prin sfinți.

Cartea are o condiție grafică excepțională și o împletire fericită între text și imagine, mărturie și icoană, odor și istorie, care o face accesibilă și prietenoasă, conducând molcom și progresiv pe cititor prin tainele chemării muntelui duhovnicesc și prin cuvintele tainice ale taifasului cu Bunul Dumnezeu.

Recomandăm această carte tuturor pelerinilor prin lume, căutători de sfințenie și de rai, adică tuturor preoților și credincioșilor care prin rugăciunea monahilor sunt chemați de clopote și de toacă să bată la porțile lui Dumnezeu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente