Cardinalul Karl Lehmann va sosi in aceasta seara la Iasi

Cardinalul Karl Lehmann s-a nascut in anul 1936 la Sigmaringen. Intre anii 1956-1957 a facut studii teologice la Freiburg. A urmat cursurile Universitatii Gregoriene din Roma in perioada 1960-1964 si hirotonit preot de Julius Dofner. Timp de 3 ani, 1964-1967 a fost asistentul lui Karl Rahner la Munchen, iar in anul 1983 a fost ales Episcop de Mainz. Incepand cu anul 2001 este ridicat in rangul de cardinal.

Miercuri, 28 aprile a.c., Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, va decerna titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ Eminentei Sale, Cardinalul Karl Lehmann din Germania.

Mai multe amanunte despre personalitatea cardinalului Karl Lehmann si venirea sa in Iasi ne-a oferit Pr.Prof. Dr. Gheorghe Popa, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘In ziua de 28 aprilie 2004, Universitatea ‘Al.I. Cuza’ din Iasi, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul Universitatii, va decerna titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ Eminentei Sale Cardinalul Karl Lehmann din Germania. Eminenta Sa este Episcop de Mainz si Presedintele Conferintei Episcopilor Romano-Catolici din Germania. Prezenta Eminentei Sale la Facultatea de Teologie Ortodoxa si Universitate este un moment academic deosebit, iar motivul pentru care Universitatea ii va oferi titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ este acela ca a sustinut relatiile dintre Facultatea de Teologie Romano-Catolica din Freiburg, unde a fost si profesor, si Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. De asemenea, Eminenta Sa este acela care a sustinut financiar, impreuna cu teologul german Jurgen Moltmann, traducerea si publicartea in limkba germana a celor 3 volume de ‘Dogmatica Ortodoxa’ a Pr.Prof.Dr. Dumitru Staniloae. Pentru toate aceste motive consideram ca momentul academic pe care il vom trai in ziua de 28 aprilie a.c. va fi un moment care se va inscrie in perspectiva relatiilor dintre Teologia germana si Teologia romaneasca, si, in acelasi timp, relatiilor de cooperare dintre cele doua Biserici. Acest moment va ramane ca un permanent memento pentru profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ de a dezvolta relatiile ecumenice si pentru a coopera cu toti teologii europeni pentru o Europa reunificata.’

Comentarii Facebook


Știri recente