Capodopere ale culturii românești, prezentate timișorenilor

În incinta Bastionului Theresia din Timișoara, joi, 23 februarie 2012, a avut loc vernisarea expoziției de carte religioasă intitulată ‘Secole de credință’, realizată de Arhiepiscopia Timișoarei și Biblioteca Județeană Timiș, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul a întrunit numeroși iubitori de artă veche, printre care un număr mare de tineri. Aceștia au avut șansa de a admira lucrări de o importanță deosebită pentru cultura românească, câteva exemplare rare dintre primele tipărituri din țara noastră, aflate în prezent în colecțiile Mitropoliei Banatului și ale Bibliotecii Județene Timiș. Dintre acestea menționăm Pravila de la Govora – 1640, azania lui Varlaam – 1643, Noul Testament de la Bălgrad – 1648, Îndreptarea Legii de la Târgoviște – 1652, Biblia de la București – 1688, Biblia de la Blaj – 1795 și altele.

În deschiderea expoziției, Tudor Crețu, managerul Bibliotecii Județene Timiș, a făcut o scurtă prezentare a proiectului inițiat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei de a prezenta în cadrul unor întâlniri periodice cu publicul timișorean capodopere ale culturii românești. În acest sens, domnia sa a precizat că la interval de două săptămâni vor fi organizate expoziții și întâlniri de dialog cu timișorenii iubitori de cultură și artă românească veche, în cadrul cărora se vor discuta mai multe aspecte privind promovarea unor valori de referință din viața cultural-religioasă a orașului de pe Bega, și nu numai.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, delegatul Arhiepiscopiei Timișoarei la eveniment a fost pr. Zaharia Pereș, consilier cultural de la Centrul eparhial.

Invitatul special al serii a fost poetul Șerban Foarță, care a vorbit celor prezenți despre valoarea inestimabilă a cărților vechi bisericești, atât din punct de vedere cultural, cât mai ales spiritual, întrucât ele sunt realizate de oameni dedicați slujirii lui Dumnezeu, cu o mare dăruire și pentru care actul scriitoricesc era mai înainte de toate o lucrare sfântă.

Comentarii Facebook


Știri recente