Capitala Moldovei, în sărbătoare: Patriarhul României, primit cu bucurie la Iași

Vizita canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a început ieri, 13 octombrie, la Iași, informează ‘Ziarul Lumina’. La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinat pe Aeroportul Internațional din Iași de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Vasilios, Mitropolitul Elasonei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și de PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și de consilieri de la Centrul Eparhial Iași, protopopi, autorități locale și județene și de credincioși.

Ierarhii, preoții și credincioșii moldoveni l-au primit cu dragoste pe Patriarhul lor

La Catedrala mitropolitană din Iași, Patriarhul României a fost așteptat de sute de pelerini care au venit la Iași pentru a participa la hramul Sfintei Parascheva. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a închinat la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aflate sub un baldachin împodobit cu flori lângă Catedrala din Iași. A avut loc și o slujbă de Te Deum oficiată de PS Corneliu, Episcopul Hușilor.

La final, IPS Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de bun venit în care a vorbit despre legăturile Preafericitului Părinte Daniel cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. ‘Întru numele Domnului, PF Daniel revine acasă în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Întru numele Domnului, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, viețuitorii sfintelor mănăstiri, preoții din parohii, ostenitorii în așezămintele bisericești și poporul drept credincios din Moldova primesc cu dragoste pe Patriarhul lor, rugându-l pe Dumnezeu să-L aibă în iubirea milostivirii Sale. Întru numele Domnului, Părintele Patriarh Daniel vine să slujească Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași, vine să se închine moaștelor Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei’, a spus IPS Teofan.

Îndemn la înmulțirea rugăciunii și întărirea credinței

Patriarhul României a vorbit în cuvântul său despre modelul de urmat pe care îl reprezintă Sf. Parascheva și Sf. Maxim, care sunt cinstiți în mod deosebit la Iași în aceste zile. ‘Una din marile dăruiri ale harului Preasfintei Treimi sunt sfinții, care se împărtășesc din sfințenia lui Dumnezeu și devin luminători în Biserică pentru veacuri. Biserica Ortodoxă prăznuiește Duminica Tuturor Sfinților, ca primă duminică după Pogorârea Sfântului Duh, și nu la începutul lunii noiembrie, așa cum se întâmplă în altă parte. Roadele lucrării Duhului Sfânt în Biserică sunt tocmai sfinții, care îl mărturisesc și îl preamăresc pe Hristos prin felul lor foarte bogat de a exprima lucrarea sfințeniei lui Dumnezeu în fiecare persoană umană. În mod deosebit, în aceste zile cinstim pe Sfânta Parascheva pentru că este hramul ei, dar și pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, care este considerat cel mai mare teolog al epocii bizantine. Sf. Maxim Mărturisitorul a fost unul din cei mai erudiți oameni din timpul său. El are în comun cu Sfânta Parascheva monahismul smerit și erudit. Faptul de a avea doi rugători, din sec. al VII-lea și din sec. al XI-lea, ne îndeamnă și pe noi să înmulțim rugăciunea să ne întărim în credință într-o vreme de mult relativism și delăsare’, a explicat Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente