Capelanii de închisoare din Europa, în conferință

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus este în aceste zile gazda unui eveniment internațional de anvergură. Asociația Internațională a Capelanilor de Închisoare din Europa (IPCA-Europe) este prezentă aici în perioada 4-8 iunie, cu o bună parte a membrilor ei, participând la o conferință internațională intitulată ‘Sporește în suflet puterea mea’.

Conferința europeană vine la doi ani de la cea mondială, ținută la Stockholm-Suedia, în perioada 20-25 septembrie 2010. Membrii tuturor asociațiilor continentale afiliate IPCA-Worldwide s-au întâlnit atunci, sub deviza ‘Oamenii uitați’, Biserica Ortodoxă fiind reprezentată de ierarhi, preoți și 12 capelani. La conferința de la Academia Teologică a mănăstirii brașovene sunt prezenți membrii comitetului director al IPCA-Europe, amintind pe cei doi co-președinți, rev. Alan Ogier și pastor drs. Wim Timmer, pe pastorul Brice Deymie, pe rev. Rainer Henne, pe rev. Margareta Safwenberg și pe capelanul ortodox Constantin Zamfir, cel care a avut un merit deosebit în organizarea conferinței și colaborarea între IPCA-Europe, Patriarhia Română, Mitropolia Ardealului, Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ și Administrația Națională a Penitenciarelor. Sunt prezenți și reprezentanții IPCA-Worldwide, amintind pe vicepreședintele organizației, rev. Doris Bernharson, și pastorul Martin Faber. Alături de cei amintiți, participă peste 120 de capelani de închisoare din toate țările bătrânului continent, precum și oaspeți de seamă.

Grupuri de lucru

La deschiderea oficială a conferinței, care a avut loc luni seara în Aula Academiei Teologice, au fost prezenți și Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Pavlos de Glyfada și Aexoni, Grecia, precum și reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, potrivit Ziarul Lumina.

După cuvântul inaugural venit din partea co-președintelui Wim Timmer, care și-a exprimat bucuria de a fi pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, mulțumind gazdelor pentru bunăvoința de a primi acest grup de capelani, a fost citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cuvântul de bun venit, IPS Mitropolit Laurențiu a prezentat pe scurt istoria zbuciumată și în același timp binecuvântată a plaiurilor făgărășene și a transmis gânduri calde capelanilor veniți din toate colțurile Europei.

Festivitatea a fost presărată și cu momente artistice, grupul ‘Dor Făgărășean’ interpretând câteva piese populare.

Participanții la conferință sunt organizați în 12 grupuri, care vor participa la diferite ateliere de lucru. Programul conține și o vizită la Penitenciarul din Codlea, ateliere de pictură a icoanelor pe sticlă, momente de rugăciune, slujbe religioase și vizite în orașele apropiate. În cadrul conferinței, vor avea loc alegeri pentru un nou comitet de organizare a viitoarei conferințe IPCA-Europe, iar preoții români capelani au posibilitatea să-și aleagă un reprezentant, ca membru deplin în asociația europeană.

În fiecare zi, mai mulți participanți vor susține câte o prezentare pe diferite teme de spiritualitate și pastorație în rândul celor privați de libertate.

Să unim libertatea cu responsabilitatea

Cu bucurie, salutăm pe toți cei prezenți la conferința organizată de Asociația Internațională a Capelanilor de Penitenciare din Europa – IPCA în colaborare cu Patriarhia Română și Administrația Națională a Penitenciarelor, Patriarhia fiind reprezentată ca gazdă prin Mitropolia Ardealului.

Ne amintim cu emoție de momentul de acum 22 de ani, când ni se deschideau porțile penitenciarelor din România pentru a vesti, după anii grei de ateism și izolare a Bisericii din viața soci-ală, libertatea ca dar al lui Dumnezeu care trebuie cultivat cu responsabilitate. Ne amintim, de asemenea, că dincolo de diferențele interconfesionale ale celor prezenți la această conferință se situează responsabilitatea noastră față de deținuți, care dincolo de condamnarea pentru infracțiunile comise trebuie ajutați să dorească schimbarea modului de a gândi și a trăi viața în comunitate sau în societate, unind libertatea cu responsabilitatea, pacea din suflet cu atitudinea pașnică din societate.

Biserica noastră are o bogată experiență a activității în mediul penitenciar, la fel ca și celelalte Biserici reprezentate la această conferință. Astăzi, și România se confruntă cu fenomene noi precum migrația și destrămarea familiilor, abandonul școlar, drogurile, violența, lipsa locurilor de muncă, infracționalitatea, situații ce creează numeroase probleme sau provocări, în plan spiritual, pastoral și social, pentru care trebuie să găsim metode și mijloace specifice și adecvate de rezolvare.

Bisericile creștine trebuie să binevestească și oamenilor privați de libertate iubirea lui Dumnezeu pentru lume și să-i cheme pe toți la mântuire ca început de viață nouă, sfântă și pașnică, în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii. Avem misiunea de a chema pe toți oamenii la pocăință și îndreptare, la comuniune și conlucrare, pentru a mărturisi împreună iubirea lui Hristos față de toți oamenii.

Totodată, trebuie să desfășurăm o acțiune comună în fața fenomenului infracțional, cauzat de o sărăcie materială tot mai evidentă și de pierderea raportării la valorile morale creștine. Astăzi, din cauza noilor condiții social-economice și mai ales a adâncirii diferențelor sociale dintre bogați și săraci, asistăm la creșterea numărului șomerilor și a celor marginaliza-ți, care rămân la periferia societății, situație care cauzează comportamentul antisocial al acestora.

Bisericile sunt chemate să ajute cât mai multe dintre familiile afectate de aceste fenomene grave, oferindu-le asistență spirituală, pastorală și social-caritabilă.

Acum, când criza financiară a devenit un fenomen îngrijorător, este necesar ca demnitatea umană să fie și mai mult apărată de relele care derivă din sărăcie, șomaj, exploatare, nedreptate socială, foamete și suferință. În situații concrete, respectul pentru demnitatea umană și pentru drepturile omului se cere tradus în acțiuni și programe social-filantropice concrete.

Așadar, suntem chemați ca, pe lângă rugăciunea pentru sănătate și mântuire, să cultivăm și solidaritatea umană cu cei care se află în diferite centre de detenție, astfel încât să arătăm că Evanghelia iubirii lui Hristos este lumina vieții noastre în Biserică și în societate.

În speranța că participanții la această conferință internațională se vor îmbogăți spiritual, prin contribuțiile lor academice și practice, felicităm pe toți organizatorii acestei conferințe și dorim tuturor participanților bucuria de-a lucra împreună pentru apărarea și cultivarea demnității umane și a comuniunii fraterne.

Cu aleasă prețuire și binecuvântare,

†Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente