Capela cimitirului din Cisnădie – județul Sibiu, a fost sfințită

Praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului a fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea ortodoxă din orașul Cisnădie, județul Sibiu, deoarece Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a sfințit capela din cimitirul localității, informează „Ziarul Lumina”. Lăcașul de cult a fost construit în perioada 2007-2010, cu finanțare de la Consiliul Local Cisnădie.

Sute de credincioși au venit sâmbătă, 6 august, în cimitirul orășenesc pentru a participa la evenimentul religios așteptat de multă vreme la Cisnădie. Odată cu târnosirea capelei de aici și cu oficierea primei Sfinte Liturghii, dealul cimitirului nu va mai fi doar un loc unde odihnesc înaintașii credincioșilor din orașul Cisnădie, ci și un loc de rugăciune, de liturghisire și de pomenire a celor care își dorm aici somnul de veci. Un sobor de preoți format din protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coșa, și slujitorii sfintelor altare din orașul sibian l-a înconjurat, împreună cu patru diaconi, pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu atât la slujba de sfințire, cât și la Sfânta Liturghie, oficiată în aer liber în fața capelei.

După înconjurarea lăcașului de cult și târnosirea lui prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, ierarhul și soborul de preoți au pregătit Sfânta Masă din altar, în piciorul căreia au fost așezate sfinte moaște și hrisovul de la sfințire. Icoanele de pe catapeteasmă au fost și ele sfințite, iar credincioșii au avut posibilitatea să intre în altar și să se închine. Lăcașul de cult a primit hramurile ‘Schimbarea la Față’ și ‘Adormirea Maicii Domnului’.

La Sfânta Liturghie, au fost pomeniți cei doi preoți din Cisnădie, Gheorghe și Ciprian Gașpar, ctitori ai Bisericii ‘Sfânta Treime’, care au trecut în anii trecuți la cele veșnice. În viitorul apropiat, Primăria din Cisnădie va finanța și începerea lucrărilor de pictură la această capelă.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a felicitat conducerea Primăriei Cisnădie și Consiliul Local, dar și pe preoții și credincioșii de aici care au sprijinit lucrările și au fost alături până la finalizarea acestui proiect. Ierarhul a explicat simbolistica slujbei de sfințire și a vorbit despre praznicul de pe 6 august, când sărbătorim descoperirea dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos în fața unor ucenici de-ai Săi. ‘Minunea pe care o prăznuim astăzi este o pregătire pentru înțelegerea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, când a fost înconjurat de un nimb de lumină a Slavei dumnezeiești. Această lumină s-a arătat doar la trei persoane, cărora Mântuitorul Hristos le-a spus: ‘Să nu spuneți nimic din ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului se va înălța la Tatăl’. Prin aceasta, Mântuitorul a arătat că nici măcar atunci, mai înainte de Patima Sa, n-a vrut să dea dovadă de puterea Sa dumnezeiască, de măreția Slavei întru care se afla, chiar coborât pe pământ. A făcut acest lucru pentru că trebuia să mai împlinească o lucrare, și anume să fie răstignit pe Cruce, prin care a săvârșit mântuirea tuturor. Schimbarea la Față ne arată că Fiul lui Dumnezeu a venit pe pământ trimis de Tatăl și n-a pierdut nimic din puterea dumnezeirii Sale’, a spus Părintele Mitropolit.

Un vis împlinit

La final, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a oferit acte de cinstire Primăriei și Consiliului Local, primarului Johann Krech, viceprimarului Gheorghe Huja, prezent la eveniment, arhitectului Ioan Virgil Ispas, inginerului Ioan Cătălinoiu și sculptorului Nicodim Horlea.

De asemenea, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Florin Marius Ucă, paroh la Cisnădie IV și slujitor la Biserica ‘Sfânta Treime’ din oraș. Părintelui Ucă i-a fost încredințată și funcția de administrator al capelei, fiind de aici înainte responsabil de programul liturgic și de lucrările pastorale și administrative de aici. De asemenea, alți doi slujitori din Cisnădie, părintele Constantin Iacob, respectiv părintele Laurențiu Broscățeanu, au fost hirotesiți iconomi.

La rândul său, părintele protopop Ioan Coșa a mulțumit Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu pentru vizita în orașul Cisnădie și comunității locale pentru construirea acestei capele. Cuvântul viceprimarului, prin care a mulțumit celor care au fost alături de Primăria Cisnădie la realizarea acestui proiect, a încheiat sărbătoarea de la Cisnădie. ‘Mărturisesc faptul că mi-am dorit nespus de mult ca acest vis să se îndeplinească. Am considerat necesar pentru întreaga comunitate ca această capelă să fie construită’, a spus viceprimarul din Cisnădie.

Comentarii Facebook


Știri recente