‘Cantecul lacrimilor’, in primele patru seri din saptamana cea dintai a Postului Mare

In Biserica Ortodoxa, in serile primelor patru zile ale Postului Mare, de luni pana joi, se oficiaza slujba Pavecernitei unita cu Canonul de pocainta al Sf. Andrei Criteanul, impartit in patru parti. Canonul cel Mare ne descopera pacatele si nevoia de pocainta printr-o adanca meditatie asupra istoriei biblice, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii. Mai multe informatii despre canon de pocainta am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Acest canon este un preafrumos canon de pocainta numit atat de inspirat, de un teolog al vremurilor noastre, ‘cantecul lacrimilor’. Este cel mai lung canon de pocainta din randuiala liturgica a Bisericii Ortodoxe din intregul an bisericesc, si este foarte cunoscut pentru faptul ca atat in manastiri, cat si in bisericile de enorie, in primele zile ale Postului Mare, mai precis in zilele de Marti, Miercuri, Joi si Vineri, acest canon, impartit in patru parti, se citeste, si in anumite zone chiar se canta, la randuiala Pavecernitei. Am spus in zilele respective pentru ca asa este trecut in Triod, desi slujba de Marti se canta Luni, cea de Miercuri – Marti etc., dar randuiala aceasta a Canonului celui Mare se mai intalneste si in saptamana a V-a a Postului Mare, si anume la Utrenia zilei de Joi, care se citeste, de asemenea, in biserici, Miercuri seara’.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre continutul slujbei Canonului Mare: ‘Acest canon are mai mult de 200 de tropare. Intinderea lui este mult mai mare decat cea a unui obisnuit. Fiecare tropar este alcatuit in primul rand cu umilinta, cu parerea de rau pentru pacat, pentru ca sunt foarte multe exemple pozitive, exemple de pocainta din istoria mantuirii, dar si exemple negative. Sunt foarte multi oameni care au gresit suparandu-L pe Dumnezeu, atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament, oameni care u cazut in pacate, uneori in pacate grele, dar unii dintre acestia s-au intors si s-au pocait fierbinte, varsand lacrimi de pocainta, dar altii au ramas in starea lor de pacat. Pe toti acestia, autorul canonului, ii pune inainte. Exemplele de pocainta sunt exemplele pe care noi trebuie sa le urmam, iar exemplele oamenilor pacatosi sunt exemple de care noi trebuie sa ne ferim in tot timpul vietii noastre, nu doar in acest rastimp de post, de pocainta, pentru ca toata viata noastra este o lupta. In fiecare zi trebuie sa ne ridicam si sa cerem iertare de la bunul Dumnezeu care este si drept Judecator, asa cum il prezinta canonul’.

De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a mentionat si principalele repere din viata Sf. Andrei Criteanul, cel care a scris Canonul cel Mare: ‘Sfantul Andrei s-a nascut in Damasc, in anul 760. A trait 80 de ani si s-a mutat la Domnul in timpul unei calatorii pe care o facea catre Constantinopol, intr-o insula aflata nu departe de Constantinopol, Insula Lesbos. A devenit calugar intr-una din cele mai cunoscute manastiri ale lumii, Manastirea ‘Sf. Sava’ din Tara Sfanta. Acolo a ucenicit pana cand patriarhul Teodor al Ierusalimului l-a trimis la Constantinopol sa participe la al VI-lea Sinod ecumenic. Acolo a fost hirotonit diacon si i s-a incredintat conducerea unui azil de batrani. Acolo s-a bucurat de cinste din partea Patriarhiei de Constantiopol, care i-a incredintat cativa ani mai tarziu un scaun episcopal in Insula Creta’.

Nu in ultimul rand, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a amintit si despre alte scrieri importante ale Sf. Andrei Criteanul: ‘Pe langa acest canon, a alcatuit alte multe canoane. Este vorba despre canonul de umilinta catre Mantuitorul Hristos, apoi canoane la mai multe slujbe din anul bisericesc, cum ar fi la invierea lui Lazar, la Duminica Mironositelor, la Nasterea Maicii Domnului, la Sf. Ioan Botezatorul si la alte sarbatori. Este si autorul unor reusite omilii care au ramas’.

Comentarii Facebook


Știri recente