Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Parohia Orăștie II

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei a oficiat miercuri, 28 martie 2012, Slujba Canonului Celui Mare în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Orăștie II, Protoieria Orăștie, după cum ne informează episcopiadevei.ro Lăcașul de cult a devenit neîncăpător datorită credincioșilor veniți din toată Orăștia și din localitățile limitrofe.

La final, Preasfinția Sa a țiunt un cuvânt de învățătură. Plecând de la cuvintele profetului Isaia 58, 6-10, credincioșilor li s-a reamintit care este adevăratul post pe care Dumnezeu îl așteaptă din partea noastră: o împletire dintre privarea de alimente cu iubirea datorată „acestor frați mai mici ai Mei”. O privire ciuntită a postului nu face decât să priveze pe creștin de întâlnirea mântuitoare a lui Dumnezeu. Pe de altă parte, postul se potrivește perfect cu starea de pocăință pe care o promovează prin textele biblice și liturgice citite în această perioadă. Îndemnul final al Preasfinției Sale a fost acela de a încerca, pe cât este cu putință, să valorificăm viața scurtă pe care o avem prin pocăința și faptele necesare mânturii, pentru a nu lăsa povara mânturii sufletelor noastre pe umerii urmașilor.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) și se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi și una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut și sub denumirea de „Canonul Mare”, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci și pentru profunzimea învățăturilor teologice. Bogăția și frumusețea canonului reprezintă pentru credincioși un îndemn la pocăință și la meditație biblică. În special, sunt evocate numeroase personalități ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioșii sunt îndemnați să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorințelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Comentarii Facebook


Știri recente