Canonul cel Mare, la Catedrala mitropolitană din Sibiu

În toate bisericile ortodoxe din țară se oficiază în primele patru zile ale săptămânii slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se citește Canonul cel Mare sau Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Aceste slujbe marchează începutul Postului Mare, o perioadă de pregătire duhovnicească pentru marele praznic al Paștelui.

La Catedrala mitropolitană din Sibiu, slujbele amintite au fost oficiate luni, 7 martie, în prima zi de post, de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu preoții și diaconii slujitori ai lăcașului de cult, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. Credincioși din Sibiu și studenți ai Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din oraș au participat la slujbele religioase, iar răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic ‘Sfântul Andrei’ al Catedralei mitropolitane.

Despre semnificațiile postului, specificul Postului Mare și modul în care trebuie să ținem acest post ne-a vorbit IPS Mitropolit Laurențiu.

‘Cu toate că înțelesul general al postului este cel de restricție și pare a fi o greutate, de fapt, postul este o eliberare atât spirituală, cât și trupească, întrucât este un act complex. Nu este suficient să mâncăm produse de post și să ne lăudăm că suntem credincioși. În primul rând trebuie să dovedim că acest regim alimentar pe care îl respectăm datorită rânduielii bisericești, el ne aparține, îl facem de bunăvoie, ca un efort extraordinar de benefic pentru noi. Întâi de toate, este benefic pentru trup, pentru că organismul are nevoie de o dezintoxicare, de o eliberare de greutatea pe care o impunem în timpul anului cu diferite mâncăruri, care sunt folositoare, dar foarte multe dintre ele sunt și greu de purtat. Trebuie să fim conștienți că prin acest efort, prin această jertfă, săvârșim un act de cult.

Postul Paștelui are două perioade: cea a patruzecimii, în care postim 40 de zile până la Intrarea Domnului în Ierusalim, și cea din Săptămâna Patimilor, o perioadă specială, cea mai intensă din punctul de vedere al asprimii postului. Postul are patru stări de asprime: postul obișnuit, când ne abținem de la anumite alimente, postul aspru, care se face până seara, când gustăm mâncare uscată, postul negru sau postul total, numit și postul euharistic, pentru că de seara, când mâncăm ultima dată, și până a doua zi, când ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos, nu mâncăm și nu bem nimic și, în cele din urmă, postul cu dezlegare la untdelemn, vin și pește’, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

‘Liturghia aproapelui’

În continuare, Părintele Mitropolit ne-a vorbit despre folosul duhovnicesc al postului, care trebuie însoțit de rugăciune și faptele bune, exprimate prin grija față de semenii aflați în nevoi materiale.

‘Din obișnuință, spunem că cei bătrâni nu trebuie să postească, cei care muncesc nu postesc pentru că au nevoie de hrană multă, iar copiii sunt prea mici pentru post. Sfântul Ioan Gură de Aur, într-o predică extraordinară despre post, dovedește că postul este pentru fiecare stare, etapă din viață, o șansă extraordinară. Postul pentru prunci este lapte, hrană duhovnicească, spune marele ierarh, pentru tineri este virtute, bărbăție, puterea de a te învinge pe tine, pentru cei care muncesc este forță și tărie, iar pentru bătrâni este toiag al bătrâneților.

Dacă vrem să fim sănătoși și trupește, și sufletește, avem această șansă de a încerca postul de bucate, împreună cu cel de păcate, pentru că în perioada aceasta curățirea de păcate prin Taina Spovedaniei și, mai ales, pregătirea pentru Taina Împărtășaniei sunt șansele noastre de a ne uni cu Hristos și a sta la masa Împărăției. La post trebuie să adăugăm rugăciunea și faptele bune, cele două aripi cu care creștinii pot să călătorească împreună cu Hristos și să dobândească o stare duhovnicească deosebită.

În această perioadă sunt datorii față de aproapele pe care trebuie să ni le îndeplinim mai mult. Activitatea socială a Bisericii s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp și de aceea, alături de instituțiile de stat și cele nonguvernamentale, trebuie să săvârșim o lucrare de ajutorare a aproapelui. Aceasta este Liturghia aproapelui. Dacă privim spre cer mai mult decât spre pământ, vom avea înțelegere și liniște interioară. Noi toți, ca oameni ai Bisericii, dacă nu aducem un ajutor spre binele, liniștea și pacea semenilor și a comunităților noastre, nu ne-am îndeplinit datoria nici pe jumătate’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…