Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul: Călăuză în timpul Postului Mare

Cea mai recentă publicație teologică, apărută cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în excelente condiții grafice, la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, este ‘Canonul cel Mare’ al Sfântului Andrei Criteanul, informează „Ziarul Lumina”.

Necesitatea acestei apariții este cu atât mai mare, cu cât ne aflăm în perioada Postului Mare, când compoziția aflată în paginile sale este întrebuințată în cult, fragmentar în timpul Pavecernițelor celor mari din primele patru zile ale postului și complet în Denia de miercuri seara din a cincea săptămână a Postului Paștelui.

‘Canonul cel Mare’, operă a Sfântului Andrei, episcopul Gortynei din Creta, Părinte al secolului al VIII-lea, reprezintă atât o transpunere în timp a vieții Bisericii Ortodoxe, cât și, după cum se spune în textul introductiv, o meditație biblică și o rugăciune de pocăință. Este o parte vie de istorie a Bisericii, fiind singura alcătuire de acest fel păstrată în cult sub forma sa inițială, de la cumpăna secolelor VII-VIII, când a fost introdusă ca nou gen al imnografiei bizantine, înlocuind condacul, față de care era mai amplă și mai profundă în înțelesuri teologice.

Împărăteasa Canoanelor

Totodată, această cântare îi induce pe ascultători într-o dispoziție contemplativă, potențată de atmosfera solemnă din timpul slujbelor și de impresia vizuală produsă de icoane. Pocăința necesară mai mult ca oricând la începutul Postului Mare este ilustrată prin numeroase exemple biblice, cuprinse în cele peste 250 de tropare ale acestei ample compoziții, cât și prin maniera sobră de intonare a acestora în cadrul slujbelor.

Textul actualului volum este preluat din Triod, ediția 2010, fiind însoțit de o Introducere în care sunt prezentate înțelesul și folosul ‘Canonului cel Mare’, cât și câteva date despre autorul acestuia, Sfântul Andrei Criteanul. Frumusețea și profunzimea teologică a acestei compoziții liturgice, denumită pe bună dreptate Împărăteasa Canoanelor, o recomandă nu doar pentru uzul preoților, ci al tuturor credincioșilor ortodocși.

Comentarii Facebook


Știri recente