Canonizări și alegeri de ierarhi în Patriarhia Română în 2011

În 2011, calendarul nostru s-a îmbogățit cu trei sfinți români: Cuviosul Irodion de la Lainici, Sfântul mitropolit Andrei Șaguna și Sfântul mitropolit Simeon Ștefan. De asemenea, au avut loc și evenimente ce au vizat structura Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin alegerea a trei noi ierarhi, informează „Ziarul Lumina”.

În 2011 au avut loc în Patriarhia Română trei proclamări de canonizări: Cuviosul Irodion de la Mănăstirea Lainici și mitropoliții Andrei Șaguna și Simeon Ștefan din Transilvania.

Proclamarea solemnă a canonizării Cuviosului Irodion a avut loc la Mănăstirea Lainici pe 1 mai, la eveniment participând Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu 20 de ierarhi membri ai Sfântului Sinod.

A doua proclamare solemnă a fost cea a mitropolitului Andrei Șaguna. Aceasta a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu la 29 octombrie 2011, eveniment la care, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost prezenți și Preafericitul Teodoros al II-lea, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, și Înalt Preasfințitul Hrisostom, Mitropolit de Patras.

A doua zi, pe 30 octombrie, în pridvorul Catedralei arhiepiscopale din Alba Iulia a avut loc, în prezența acelorași personalități, proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, mitropolitul Transilvaniei. Ambele sărbători au fost binecuvântate și de Sfântul Andrei, Apostolul românilor, ale cărui sfinte moaște au fost aduse atât la Sibiu, cât și la Alba Iulia.

Un nou mitropolit la Cluj, un nou arhiepiscop la Alba Iulia și un episcop-vicar pentru românii din Spania și Portugalia

În ianuarie 2011, Înalt Preasfințitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a plecat spre cele veșnice. La 31 ianuarie, mitropolitul transilvan s-a stins din viață la aproape 90 de ani, trupul său fiind depus în cripta ierarhilor de sub altarul catedralei din Cluj. La 14 martie, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului s-a întrunit în ședință specială la Reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Patriarhului României, Locțiitor de Mitropolit al Clujului, pentru desemnarea candidaților pentru scaunul vacant de Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. Au fost desemnați Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

A doua zi, pe 15 martie a avut loc ședința specială de consultare a Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, cu membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, precum și cu membrii de drept, reprezentând celelalte eparhii din mitropolie. La această ședință consultativă au fost prezentate numele celor doi ierarhi desemnați de Sinodul Mitropolitan, membrii de drept considerând că cei doi ierarhi întrunesc așteptările și că nu se mai impune completarea listei cu încă un ierarh.

În data de 19 martie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, prin vot secret, pe Înalt Preasfințitul Andrei Andreicuț în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. De sărbătoarea Bunei Vestiri, a avut loc la Cluj-Napoca întronizarea noului mitropolit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezența a numeroși membri ai Sfântului Sinod.

Rămas vacant scaunul arhiepiscopal de la Alba Iulia, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului s-a întrunit în ședință specială, luni, 9 mai 2011, la reședința din Cluj-Napoca, sub președinția IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și Locțiitor de Arhiepiscop al Alba Iuliei, pentru desemnarea candidaților pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Alba Iuliei. Sinodul i-a desemnat prin vot secret pe Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și pe Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Numele celor doi ierarhi au fost prezentate membrilor Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care s-a întrunit în ședința de consultare cu membrii Sinodului Mitropolitan, marți, 10 mai 2011, la Reședința mitropolitană din Cluj-Napoca și au fost menținute.

În data de 19 mai, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, prin vot secret, pe PS Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, să ocupe demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Întronizarea a avut loc duminică, 5 iunie, în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia.

Tot anul acesta au avut loc alegerea și hirotonia unui nou ierarh. Este vorba de arhimandritul Ignatie Trif, ales pentru demnitatea de Episcop-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. Alegerea a avut loc pe 24 octombrie în ședința de lucru a Sfântului Sinod, iar hirotonia a avut loc în Catedrala ‘Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail’ din Paris la 11 decembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente