În anul care se încheie Biserica noastră a proclamat canonizarea a noi sfinți români.
Astfel, pe 1 mai, s-a făcut proclamarea canonizării fostului stareț al Mănăstirii „Lainici” din secolul al XIX-lea, Cuviosul Irodion. Momentul a fost marcat, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a celorlalți membri ai Sfântului Sinod, prin citirea Tomosului Sinodal de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informează TRINITAS TV.
Patriarhul României a acordat cu acest prilej distincții bisericești celor care s-au implicat în construcția mănăstirii și a oferit un set de sfinte vase liturgice așezământului.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune, în cadrul căreia racla cu moaștele Sfântului Irodion și icoana canonizării au fost purtate și așezate în noua biserică.
Pe 29 octombrie, după Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu a avut loc ceremonia proclamării solemne a canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
La începutul ceremoniei s-a dat citire Tomosului Sinodal de canonizare.
În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit celor prezenți despre importanța Sfântului Ierarh Andrei Șaguna pentru viața spirituală și socială a românilor ardeleni.
De asemenea, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a evidențiat importanța canonizării celui mai mare ierarh al Transilvaniei.
Duminică, 30 octombrie, în prezența membrilor Sfântului Sinod, în pridvorul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia au avut loc și manifestările prilejuite de canonizarea unui alt mitropolit de seamă al Transilvaniei, Ierarhul Simeon Ștefan.
Ceremonia a început cu citirea Tomosul Sinodal de canonizare.
În timpul păstoririi Sfântului Ierarh Simion Ștefan, în anul 1648, a fost tipărit Noul Testament zis „de la Bălgrad”, prima traducere românească integrală.